Je fietsen meenemen op vakantie? Met een trekhaakdrager of een dakdrager doe je dat eenvoudig. Maar er kan altijd iets mislopen als je fietsen op je auto vervoert. Wat als je fiets van de fietsendrager valt? Komt je verzekering dan nog steeds tussen? Mijnvergelijker.be zocht het uit.
Fietsendragers
Er zijn verschillende fietsendragers om fietsen op je auto te vervoeren. Je kan een fietsendrager plaatsen op het dak van je auto of de koffer of achterklep. Of je vervoert je fietsen via een systeem dat je op de trekhaak bevestigt.
Full omnium-verzekering
Sommige bestuurders denken dat een full omnium-verzekering alle schade dekt bij een ongeval. Maar dat is niet altijd zo. Je krijgt alleen in bepaalde situaties de schade vergoed. Over welke situaties het precies gaat, lees je hieronder.
Ongeval waarbij je niet in fout bent
Bij het rijden door een straat moet je plots remmen voor een fietser. Je achterligger knalt tegen de achterkant van je wagen. Zowel je het systeem op je trekhaak, als de twee fietsen die je vervoert zijn beschadigd.
Wie betaalt?
Bij een ongeval waarbij de tegenpartij in fout is, komt de BA-verzekering van de tegenpartij tussen. De BA-verzekering betaalt de schade aan de fietsen, de trekhaakdrager en de auto zelf.
Ongeval waarbij je wel in fout bent
Bij het achteruit rijden rij je tegen een paaltje. Zowel het systeem op je trekhaak als de twee fietsen die je vervoert zijn beschadigd.
Wie betaalt?
Als je zelf in fout bent, hangt het af van je verzekering of je recht hebt op terugbetaling van de schade. Met een gewone BA of mini-omnium ben je niet gedekt voor eigen schade.
Fiets valt van fietsendrager verzekering
Heb je schade aan je fietsendrager door eigen toedoen, dan komt de verzekeraar enkel tussen indien je een full omnium-verzekering afsloot en als je fietsendrager in de verzekeringspolis is opgenomen als accessoire. Hiervoor moet je de fietsendrager doorgeven aan je verzekeraar. In dat geval houdt de verzekerde waarde van de omniumverzekering rekening met de fietsendrager en wordt de eigen schade vergoed. Als er een fiets van je fietsendrager valt, dan dien je de herstelling van de fietsen zelf te betalen, tenzij je een aparte fietsenverzekering afsloot. De fietsen zelf maken immers geen deel uit van de omniumverzekering. .
Let ook op de regels!
Zorg ervoor dat je je houdt aan de gebruiksregels bij het vervoeren van je fietsen. Alleen zo ben je er zeker van dat de verzekeraar van de tegenpartij (of je eigen verzekeraar) niet moeilijk doet over de terugbetaling.
Hou rekening met het maximale gewicht van het type fietsendrager dat je kiest. Ook een trekhaak heeft een maximale kogeldruk. Bij kleine auto’s bedraagt die normaal gezien ongeveer 50 kilo, bij grotere auto’s is dat zo’n 75 kilo. Laad dus niet te veel fietsen. Een gemiddelde fiets weegt tussen de 7 en 15 kilo, maar een elektrische fiets vaak 25 kilo. Met twee e-bikes zit je dus meteen aan het maximale draaggewicht.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je verzekering!