Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Het Europees aanrijdingsformulier online invullen: hoe doe je dat?

Man zit aan tafel in veranda en test of hij zijn telefoonnummer anoniem maakte
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Het Europees aanrijdingsformulier vul je in om een schadegeval door te geven aan je verzekeraar. Het is altijd handig een blanco exemplaar te bewaren in je auto. Aanrijdingsformulier niet mee, en raak je betrokken bij een ongeval? Dan kan je een online applicatie gebruiken. Mijnvergelijker.be legt uit hoe je dat het beste aanpakt.

Keuze uit verschillende apps

Bestuurders zijn meestal in shock na een ongeval, waardoor veel aanrijdingsformulieren niet correct ingevuld worden. Dankzij de elektronische schadeaangifte kan je je verzekeringsgegevens op voorhand invullen. Daarmee vermijd je ook discussies, want je kan standaard verantwoordelijkheden kiezen. Er zijn verschillende apps waarmee je online een aanrijdingsformulier kan invullen. Bijvoorbeeld applicaties die gebonden zijn aan specifieke verzekeringsmaatschappijen. Maar er zijn ook twee Belgische schade-apps die onafhankelijk zijn en die je gratis kan downloaden.

Zo bracht Assuralia (Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen) in 2017 de app Crashform op de markt. Deze applicatie maakt elektronische ongevalsaangifte op smartphone en tablet mogelijk. Verzekeraars die aangesloten zijn bij Assuralia zijn hiermee bekend. Zij bieden een QR-code op je verzekeringsbewijs (groene kaart) aan. Zo kan je je verzekeringsgegevens uploaden bij een ongeval. De tweede Belgische schade-app heet Assisto. De app werd ontwikkeld door Pinch, een Belgische start-up, die zich in tegenstelling tot Crashform richt op de Europese markt. Mijnvergelijker.be heeft Crashform en Assisto aan een gebruikerstest onderworpen. Hieronder lees je de bevindingen.

Lees hier wat je moet doen bij een accident.

Crashform: voor verbetering vatbaar

Crashform is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Heb je vragen? Dan kan je een kijkje nemen bij de FAQ. Maar goed om te weten: de FAQ kan je niet raadplegen tijdens het invullen van je schadeformulier. Dan gaan je ingevulde gegevens namelijk verloren. Een ander minpunt is dat het invullen van het formulier lang kan duren, omdat je verschillende stappen moet doorlopen. Daarnaast is een van de meest voorkomende klachten dat Crashform onvoldoende situatieschetsen biedt. Daardoor kan je de app niet bij elk schadegeval gebruiken. Gebruikers zien dan ook verschillende groeimogelijkheden.

Assisto: gebruiksvriendelijker alternatief op de Belgische markt

Assisto is gericht op de Europese markt. Je kan namelijk kiezen uit dertien verschillende talen. Zodra je jouw deel van het aanrijdingsformulier hebt ingevuld, kan de taal opnieuw gewijzigd worden. Handig als je een ongeval hebt waarbij de tegenpartij een andere taal spreekt dan jij. Een ander voordeel van Assisto is dat je je verzekeringsgegevens kan doorsturen naar gezinsleden, wat hen tijd en moeite bespaart. Ook gaat het invullen van het formulier vlot. Maar het design is niet altijd mobielvriendelijk, waardoor er af en toe een stukje tekst verborgen blijft. Anders dan bij Crashform kan je schakelen tussen het invoerproces en de FAQ. Ook biedt Assisto een veel uitgebreidere lijst van situatieschetsen aan. Heb je het aanrijdingsformulier ingevuld en ondertekend? Dan moet je het document zelf doorsturen naar je verzekeraar om de aangifte af te ronden.

Liever de papieren versie?

Toch geen fan van schade-apps? Dan kan je het papieren schadeformulier hier afdrukken. Mijnvergelijker.be ontwikkelde een handig stappenplan waarmee je in een mum van tijd van deze vervelende taak verlost bent.

Accident? Vergelijk verschillende verzekeraars

Als je een accident hebt in fout, stijgt je bonus-malusgraad. Tenzij je een joker kan inzetten. In de meeste gevallen betekent dit een hogere premie. Vergelijk daarom verschillende verzekeraars (Belfius Direct Verzekeringen, Ethias en Yuzzu), zodat je nog steeds de voordeligste autoverzekering hebt. Na elk schadegeval heb je namelijk de mogelijkheid om je verzekering op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeraar.

Snel en eenvoudig autoverzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je bespaart op je verzekering!