Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een proefrit maken met een nieuwe auto? Vijf handige tips!

Vrouw maakt proefrit met een nieuwe auto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Ben je van plan een nieuwe auto te kopen? Mijnvergelijker.be geeft 5 gouden tips voor een geslaagde testrit. Verder ontdek je hoe je een mooie korting scoort op je autoverzekering.

5 tips voor een geslaagde proefrit 

1. Trek voldoende tijd uit

Ideaal duurt een proefrit één tot anderhalf uur. Lang niet alle autoverkopers gunnen je die tijd! Dring er gerust op aan. Zo kan je het rijgevoel van de auto ervaren en hem testen in verschillende situaties. 

2. Vraag vooraf uitleg over alle functies 

Vraag voordat je de baan opgaat uitleg over de belangrijkste functies en knoppen: van de knop voor het afstellen van je stoel tot het instrumentenbord of de bediening van de airco. Alleen zo kan je alle functies optimaal testen.

3. Test de auto in verschillende situaties

Rij zowel op de snelweg als op een landelijke weg, en liefst ook op kasseien. Ervaar de vering op een oneffen wegdek en de wegligging als je tegen hoge snelheid rijdt. Hoe reageert het stuur in een scherpe bocht? Hoe schakelt de auto als je stevig optrekt? Hoe werken de rijhulpsystemen, bijvoorbeeld bij een parkeermanoeuvre?

4. Toets je bevindingen aan die van anderen

Vergelijk na de proefrit je eigen ervaringen met die van anderen. Surfen naar autotest-sites of vergelijkingsplatformen levert vaak interessante inzichten op. 

5. Hou rekening met de verzekering 

Twee dingen hebben een grote impact op de premie van je verzekeringscontract: de motorinhoud en de aanwezigheid van rijhulpsystemen. Hoe hoger de motorinhoud, hoe hoger je premie. Volgens verzekeringsstatistieken geeft meer vermogen immers meer kans op ongevallen. Rijhulpsystemen verlagen dan weer de kans op een ongeval.

Rijhulpsystemen: tot 10% korting op je autoverzekering!

Veiligheidsverhogende rijhulpsystemen geven ongeveer 10% korting op je autoverzekeringspremie. De ene verzekeraar beloont je al vanaf één rijhulpsysteem, de andere eist er meerdere.

  1. Snelheidsregelaar: een Adaptive Cruise Control past de snelheid van je wagen automatisch aan. Zo behoudt je auto een constante veilige afstand ten opzichte van het voertuig voor je.
  2. Dodehoekverklikker in spiegels: verwittigt je als een voertuig, fietser of voetganger in de buurt van je wagen niet zichtbaar is.
  3. Remhulpsysteem (AEB): schakelt automatisch het remsysteem in bij gevaar. Rem je niet na enkele verwittigingen, dan doet het noodremsysteem het wel.
  4. Parkeerhulp: sensoren en camera’s voorkomen dat je tegen een andere auto of hindernis rijdt.
  5. Rijstrookondersteuning: geeft een signaal als je per ongeluk de rand van je rijstrook overschrijdt of afwijkt van de rijbaan zonder gebruik van je richtingaanwijzers.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!