Fiscaal voordeel eigen laadpaal vervalt binnenkort: bespaar nog snel 15%!

Broer en zus zitten in de koffer van de auto een appel te eten.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Rij je elektrisch en wil je een laadpaal op je oprit laten plaatsen? Wees er dan snel bij! Na 31 augustus 2024 geniet je niet langer een fiscaal voordeel op de installatie van een eigen laadpaal. Mijnvergelijker.be geeft uitleg.

Van de ruim 6 miljoen auto’s die rondrijden in België, zijn zowat 500.000 auto’s voorzien van een oplaadstekker. Het gaat om ongeveer 200.000 full electric auto’s en 300.000 hybridewagens. En dat aantal zal nog fors toenemen. Daarom is er een stroomversnelling nodig in de plaatsing van laadpalen.

Nog tot eind augustus 15% fiscaal voordeel op een laadpaal

Om burgers en bedrijven aan te moedigen om zoveel mogelijk te kiezen voor een elektrische wagen, zijn er een heleboel steunmaatregelen. Goede laadfaciliteiten thuis, op het werk en onderweg spelen daarin een cruciale rol. Nog tot 31 augustus genieten particulieren en zelfstandigen 15% belastingvermindering op de aankoop, plaatsing en keuring van een nieuw vast laadstation. Contacteer dus zo snel mogelijk een installateur.

Voorwaarden om belastingvoordeel te genieten

Om recht te hebben op een fiscaal voordeel, moet de laadpaal:

  • permanent in de grond of aan de muur bevestigd zijn
  • geplaatst zijn op of in de onmiddellijke nabijheid van de woning waar je op 1 januari van het aanslagjaar je fiscale woonplaats had
  • intelligent zijn: de laadtijd en het laadvermogen moeten door een energiebeheerssysteem gestuurd kunnen worden
  • enkel groene stroom gebruiken
  • goedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme vóór 31 augustus 2024

De uitgaven waarvoor een belastingvermindering geldt, zijn beperkt tot een maximumbedrag per laadstation per belastingplichtige. Van 1 januari 2023 tot en met 31 augustus 2024 is dat 1.750 euro voor een unidirectioneel laadstation en 8.000 euro voor een bidirectioneel laadstation. Je kan het fiscaal voordeel terugvorderen via de belastingaangifte. 

Geldt het fiscaal voordeel ook voor huurders?

Absoluut. De enige voorwaarde is dat je eigenaar, vruchtgebruiker of huurder bent, en dat je gedomicilieerd bent in de woning. Een laadpaal voor een tweede verblijf komt dus niet in aanmerking voor het fiscaal voordeel.

Wat als je als huurder zelf een laadpaal plaatst?

Als je zelf een laadpaal wil laten installeren bij je huurwoning, moet je de toestemming van de verhuurder vragen. Doe dat zeker als er geen duidelijke instructies in het huurcontract staan. Als de verhuurder je verzoek weigert, moet hij of zij daarvoor wel een gegronde reden hebben. Stemt hij toe, zet dan duidelijke afspraken op papier. Laat zeker ook vastleggen wat er moet gebeuren wanneer je huurcontract eindigt. Meestal zal je de laadpaal weer moeten laten verwijderen, en zal jij opdraaien voor de kosten.

Moet je je brandverzekering laten aanpassen? 

Of je nu eigenaar of huurder bent, meld aan je verzekeraar dat je een laadpaal hebt

geïnstalleerd. Normaal gezien heeft dit geen gevolgen voor je verzekeringspremie. Een laadpaal is automatisch gedekt door je huurdersaansprakelijkheidsverzekering in geval van een brand of waterschade. Ontstaat er brand door een storing in de laadpaal, dan is de schade aan de laadpaal niet gedekt door je brandverzekering. Gevolgschade aan je woning dan weer wél. Voor de storing in de laadpaal is normaal gezien de fabrikant verantwoordelijk.