Elektrisch, plug-in hybride of hybride: wat is het verschil?
Bij de aankoop van een elektrische auto heb je de keuze uit drie soorten: volledig elektrisch, plug-in hybride of hybride.
Een volledig elektrische auto rijdt enkel op elektriciteit. Met een volledig opgeladen batterij kan je niet zo ver rijden. Je bent volledig afhankelijk van oplaadpunten om te kunnen rijden. Ook in een plug-in hybride rijd je alleen op elektriciteit. Je kan echter ook benzine of diesel tanken zodat je auto elektriciteit kan opwekken. Zo kan je met een plug-in hybride verder rijden dan met een volledig elektrische auto. Met een hybride wagen rijd je zowel op elektriciteit als op benzine of diesel. Hierdoor kan je verder rijden dan met een volledig elektrische auto.
Milieuvriendelijk? Of toch niet helemaal?
Elektrische wagens zijn in opmars. Hoewel de vraag rijst of de productie van dergelijke auto’s wel milieuvriendelijk is, is een elektrische auto zonder twijfel zuiniger, stiller en door de lage CO2-uitstoot wel vriendelijker voor het milieu dan een benzine- of dieselwagen. Hoewel elektrische auto’s nog steeds maar een klein gedeelte van het de Belgische automarkt vertegenwoordigen, winnen ze toch meer en meer terrein.
Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid
Ook een elektrische auto heeft een BA verzekering nodig om de baan op te mogen. Deze verzekering vergoedt de schade van de tegenpartij als je bij een ongeval in fout bent. Een groot aantal elektrische wagens zijn stadswagens en rijden dus een beperkt aantal kilometer per jaar. Een kilometerverzekering kan dus, voor dergelijke wagens, zeker interessant zijn. Een heel aantal verzekeraars geven korting voor auto’s met een lage CO2-uitstoot. Een milieuvriendelijke wagen wordt dus beloond met een lagere premie voor de BA-verzekering.
Full Omnium
Een elektrische wagen is nog steeds duur in aankoop. Het is daarom zeker een goed idee om hem de eerste jaren te verzekeren met een full omnium verzekering. De premie van je omnium wordt in belangrijke mate bepaald door de cataloguswaarde van je auto. Hoe duurder de auto, hoe hoger de premie van de omnium.
Ook als je zelf een ongeval veroorzaakt, wordt de schade aan jouw auto vergoed door de full omnium. Door hun dure batterijen zijn elektrische auto’s veel duurder dan hun klassiek aangedreven versies. Wanneer de batterij beschadigd wordt in een ongeval, wordt deze dus door de verzekering vergoed, ook als je in fout bent.
Mini Omnium
Is je elektrische auto al wat ouder, dan kan je je full omnium verzekering veranderen in een mini omnium. Zo ben je nog steeds verzekerd tegen diefstal, brand, glasbraak, stormschade en aanrijding met dieren.
Aanvullende verzekeringen
Net zoals bij een benzine- of dieselauto zijn aanvullende verzekeringen het overwegen waard bij elektrische auto’s.
De rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat, bij een geschil met de tegenpartij, de advocaat- en gerechtskosten betaald worden door de rechtsbijstand.
Een bijstandsverzekering garandeert je pechbijstand wanneer je auto in panne staat. Net zoals bij andere wagens, kan de batterij van je elektrische auto het begeven. De bijstandsverzekering zal er dan voor zorgen dat je wagen getakeld wordt.
De bestuurdersverzekering betaalt je medische kosten als je gekwetst wordt in een ongeval waarbij je in fout bent.