Sinds corona is het aantal zwembaden in onze tuinen bijna verdubbeld. Maar wat velen niet weten, is dat je je zwembad kan verzekeren. Reparaties van schade aan je zwembad kunnen fel oplopen. Je zwembad verzekeren is daarom een must.
Kan je een zwembad verzekeren?
Een zwembad dat niet verplaatsbaar is, maakt deel uit van je woning. In dit geval valt je zwembad dus onder de dekking van je woningverzekering. De dekking is vaak niet ruim genoeg. Sluit daarom ook een tuinverzekering af.
Verwittig je verzekeraar bij de plaatsing van een zwembad, want de dekking gebeurt niet automatisch. Een expert komt langs om de waarde van de verzekerde woning aan te passen. De waarde van je woning stijgt door de toevoeging van het zwembad.
Opblaasbare of verplaatsbare zwembaden verzekeren
Verzekeraars dekken in hun ‘brandverzekering huuraansprakelijkheid’ enkel schade aan het gebouw zelf. Een opblaasbaar zwembad valt daar meestal niet onder, omdat het net zoals een moestuinserre geen essentieel deel uitmaakt van je woning.
Wat is een tuinverzekering?
Een tuinverzekering dekt schade in je tuin veroorzaakt door natuurrampen, zoals een brand, storm en overstroming, of diefstal. Schade aan je tuinmeubelen, schoonmaakapparaten voor je zwembad, barbecue, tuinverlichting of jacuzzi zijn vaak niet in de traditionele brandverzekering inbegrepen. Wil je ook die schade verzekeren, sluit dan een specifieke tuinverzekering af. Daarvoor breid je je brandverzekering uit met een speciale waarborg voor de tuin. Zorg er wel voor dat die tot in detail staat beschreven in de bijzondere voorwaarden van je contract, zodat er geen ruimte is voor discussie als er zich een schadegeval voordoet.
Aanvullende verzekeringen
De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je woning als er schade is bij brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals een aardbeving en overstroming. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders, in tegenstelling tot een verzekering tegen schade aan het gebouw.
Een waarborg inbraak of diefstal: Dit dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Een geforceerde deur of een ingeslagen raam bijvoorbeeld.
Een rechtsbijstandsverzekering: Een aanvullende rechtsbijstandsverzekering dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.
Als vierde verzekering is er nog de familiale verzekering. Die dekt de schade die jij, een gezinslid of jouw huisdier per ongeluk toebrengen aan een derde of aan de bezittingen van een derde. Het gaat dan zowel om lichamelijke schade als om materiële schade.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken?
Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!