Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Jongeren en hun autoverzekering: hoeveel betalen ze meer dan ‘ervaren’ bestuurders?

Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Jongeren betalen meer voor hun autoverzekering dan mensen die al veel langer met de wagen rijden. Maar hoelang betaal je als jonge bestuurder meer voor je verzekeringspremie? En mag je je verzekering op naam van je ouders zetten om te besparen? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

Jongeren betalen tot vier keer meer

Jonge chauffeurs betalen meer voor hun premie dan oudere chauffeurs. Zo betaalt een 18-jarige zonder rijervaring vaak vier keer meer voor zijn verzekeringspremie dan een 30-jarige met 13 jaar rijervaring en zonder ongevallen. Dat komt omdat de kans veel groter is dat je als jongere een ongeval hebt.

Ook het franchisebedrag ligt meestal een stuk hoger. Bovendien start je als ‘jonge bestuurder’ die een eerste BA-verzekering afsluit altijd op de hoogste bonus-malustrede. Dit betekent dat je altijd een hogere premie betaalt dan iemand die al jarenlang rijervaring heeft zonder ongevallen. 

Sommige verzekeraars beschouwen je als ‘jonge bestuurder’ tot de leeftijd van 23 jaar, andere tot je 26 bent. Sommige verzekeraars hebben wel een soort van bonussysteem voor jongeren die geen ongevallen veroorzaken. Hun schadevrije jaren tellen dan dubbel, zodat hun verzekeringspremie sneller daalt naarmate ze langer ongevalvrij rijden.

Verzekering op naam van de ouders zetten 

Het is wettelijk niet toegestaan om de autoverzekering voor de eigen wagen van de jongere op naam van de ouder te zetten. Als zoon of dochter niet als hoofdbestuurder in de polis vermeld staat, dan heeft de verzekeraar namelijk het recht om bij een ongeval de schade aan het verzekerde voertuig niet te vergoeden en de betaalde premies toch te behouden. 

Hij kan ook de schade aan tegenpartij vergoeden, maar het bedrag nadien terugeisen van de verzekerde, jij dus. De reden hiervoor is dat jonge bestuurders tussen 18 en 25 jaar als een risicogroep worden beschouwd.

Kan je als jongere besparen op je autoverzekering?

Ja, als je als jongere klant wordt bij dezelfde verzekeraar als je ouders, dan krijg je soms tussen 15% en 30% korting op de verzekeringspremie.

Rijden met de auto van je ouders

Als je als zoon of dochter regelmatig met de wagen van je ouders rijdt, moet je je laten opnemen in de verzekeringspolis. Jij bent dan de ‘regelmatige bestuurder’ van de auto.

Zowel de hoofdbestuurder als de regelmatige bestuurders moeten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Is je kind jonger dan 26 jaar, dan passen sommige verzekeraars wel de hoogte van jouw premie aan. 

Ga ervan uit dat de premie van je verzekering BA tot 15% kan stijgen. Toch is het slim om je kind in je polis te vermelden als regelmatige bestuurder. Hij of zij bouwt rijervaring op en kan de schadevrije jaren die hij opbouwt later meenemen bij het afsluiten van een eigen autoverzekering. Hoe eerder je begint te rijden, hoe sneller je schadevrije jaren uiteraard dalen als je geen ongeval veroorzaakt waarbij je in fout bent.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je gemakkelijk verschillende verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je bespaart op je verzekering!