Volgens experten is reizen met de mobilhome/camper helemaal corona-proof. Je kan dus met een gerust hart op vakantie vertrekken. Waar wacht je nog op? Met deze tips wordt je campervakantie gegarandeerd een succes.
Verschillende types
Een camper of mobilhome werkt als een verplaatsbaar mini huisje waarin een slaapkamer, een badkamer en een keuken zit. Campers zijn populair in ons land. Ze bestaan in verschillende maten en gewichten. Voor een nieuw model mag je op een prijs van 40.000 tot 100.000 euro rekenen. Tweedehands modellen zijn een stuk goedkoper, maar zorg ervoor dat je tweedehands mobilhome voldoet aan de voorschreven milieunormen.
Er zijn vier types te onderscheiden: de camperbus, de alkoofcamper, de half- of semi-integraal en de integraalcamper. De ene is wat ruimer dan de andere of is net dat tikkeltje praktischer ingericht. Dat voel je uiteraard in de prijs.
Met de mobilhome op vakantie
Je camper goed verzekeren is een must. Aanhangwagens en caravans worden getrokken door je auto, dus die hebben doorgaans geen aparte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) nodig. Het verhaal wordt anders bij een mobilhome. Daar vormen de bestuurderscabine en het woongedeelte één geheel, een aparte BA-verzekering afsluiten is verplicht.
Mobilhome huren
Je hoeft natuurlijk niet onmiddellijk over te gaan tot de aankoop van een mobilhome. Test je liever eerst een mobilhome uit? Huur dan een model via professionele verhuurders en deelplatformen zoals Goboony. Gemiddeld betaal je tussen de €300 en €1200 voor een week, afhankelijk van het model. Bij het huren van een mobilhome gelden dezelfde regels als bij het huren van een auto.
Tips voor vertrek
Deze handige checklist helpt je om vervelende beginnersfouten te vermijden:
- Zit alles dicht langs de buitenkant? Geen ramen of klepjes die openstaan? Ga vervolgens na of alles ook goed dicht zit aan de binnenkant. Je wilt namelijk niet dat je volledige kastinhoud in de mobilhome wordt geslingerd als je plots hard zou moeten remmen.
- Schrijf op een papier wat de afmetingen en het gewicht van je camper zijn. Zo weet je zeker of je die ene parking veilig kan inrijden. Leg dit papiertje binnen handbereik, bijvoorbeeld in het handschoenenkastje of onder de zonneklep.
- Voor je de zon tegemoet rijdt, controleer je best eerst of alle zijspiegels correct ingesteld zijn. De achteruitkijkspiegel in een camper is vaak vervangen door een achteruitkijkcamera. Het is toch nog steeds oppassen geblazen bij het achteruit parkeren. Even iemand laten uitstappen om een oogje in het zeil te houden, is geen overbodige luxe.
- Hoe groter de afstand tussen voor- en achterwiel, hoe ruimer je je bochten moet nemen.
- Hoe groter de afstand van het achterwiel tot de achterkant van je camper, hoe meer de camper uitzwenkt bij afdraaien. Houd er rekening mee wanneer er fietsers of brommers naast je zouden rijden.
- Tot slot is ook de remafstand groter, omdat een mobilhome nu eenmaal groter en dus ook zwaarder is dan een auto.