Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Parkeergarages: wie is verantwoordelijk bij ongeval of inbraak?

Twee mensen vullen het aanrijdingsfomulier in nadat ze met hun auto tegen elkaar gebotst zijn op een privé parking.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

We doen het zonder nadenken: parkeren in een ondergrondse parkeergarage, en dus vaak op privéterrein. Maar wat bij een ongeval, inbraak of diefstal? Mijnvergelijker.be vertelt wat je moet weten.

Verkeersregels op privéterrein

Op een openbare parkeerplaats, die voor iedereen toegankelijk is, gelden andere regels dan in een privéparking. Op een openbare parking geldt de traditionele wegcode, waarbij je voorrang verleent aan wie van rechts komt of als je een manoeuvre uitvoert.

Daarnaast zijn er heel wat privéparkings, die niet voor iedereen toegankelijk zijn, maar bijvoorbeeld enkel voor klanten of werknemers. Sommige parkeergarages worden uitgebaat door een private partij, maar blijven toch toegankelijk voor iedereen die een ticket betaalt. Op een privéparking kan de parkingverantwoordelijke in principe eigen regels opleggen en ook zelf signalisatie plaatsen. Zo kan hij bijvoorbeeld aanduiden welke rijrichting je moet volgen.

Wat als je een ongeval hebt?

Op een publieke parking, waar de gewone wegcode geldt, is de aansprakelijkheid meestal duidelijk. Op een private parking ligt dat moeilijker. Daarom afficheren de meeste uitbaters van een privéparking dat ze niet aansprakelijk zijn bij ongevallen. De uitbater van de parking blijft wel aansprakelijk als het ongeval veroorzaakt is door een probleem of een defect in de infrastructuur. Een gebrekkige signalisatie valt daar helaas niet onder, want die is niet verplicht. Heb je een ongeval waarbij de regels niet duidelijk waren, dan bepaalt de rechtbank de aansprakelijkheid. Meestal volgt ze de regels van de wegcode.

Moet je de politie bellen?

De politie komt normaal gezien niet tussen bij een ongeval op een privéparking. Ze doet dat wel als er naast materiële schade ook letselschade is, of in het geval van een vluchtmisdrijf. Zowel bij een ongeval op een openbare als op een private parking moet je een aangifteformulier invullen. Dat kan zowel op papier als met een app.

Wat bij inbraak of diefstal?

In geval van diefstal of inbraak in je wagen blijf jij altijd verantwoordelijk, of het nu om een openbare of een privéparking gaat. Met een mini-omnium kan je op beide oren slapen. Deze autoverzekering dekt de eigen materiële schade waarvoor je zelf niet verantwoordelijk bent, zoals diefstal, brand en glasbreuk. Zorg ervoor dat je nooit waardevolle spullen achterlaat in je wagen, zelfs niet in de koffer. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!