Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Reisbijstand op vakantie: zo maak je een slimme keuze!

Koppel rijdt samen in cabrio langs een mooi meer op vakantie.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Uit de jaarlijkse Touring Vakantiebarometer blijkt dat ziek worden of een ongeluk hebben onze grootste bekommernissen zijn op reis. Precies daarom is een pech- of reisbijstand een handige aanvulling op je autoverzekering.

Naar aanleiding van haar jaarlijkse Vakantiebarometer peilde Touring naar de grootste bekommernissen van Belgische toeristen op reis. Dit is de top-6:

1.2.3.4.5.6.
Ziek worden Betrokken raken bij een ongeluk Slecht weer DiefstalSlechte accommodatie Drukte
37%33%32%30%29%28%

Paradox: 38% heeft geen reisbijstand

Paradoxaal genoeg neemt niet elke Belg zijn voorzorgen ondanks zijn bekommernissen. Zo sluit slechts 43% van de Belgische reizigers een annulatieverzekering af. Iets beter is het gesteld met de reisbijstand en/of medische bijstand. Toch heeft ruim 38% geen of een te beperkte reis- of pechbijstand. Nochtans is een pechbijstand een must als je met de auto op reis gaat.

Welke soorten pechbijstand bestaan er?

Bij automobilistenorganisaties zoals VAB of Touring kan je een aparte pechbijstand afsluiten. Daarnaast kan je ook kiezen voor een formule in combinatie met je eigen autoverzekering. Dat levert vaak een voordelig tarief op. Je kan een bijstandverzekering op maat laten samenstellen. Zo kan je het contract uitbreiden met een vervangwagen. Of je kan de bijstand optioneel aanvullen met een medische reisbijstand, zodat jij en je medereizigers gerepatrieerd kunnen worden indien nodig. 

Combinatie autoverzekering met bijstandverzekering

Als je bij dezelfde verzekeraar bovenop je gewone autoverzekering een bijstandverzekering afsluit, kan dat tot € 30 korting op de pechbijstand opleveren. De prijzen en voorwaarden van die pechbijstand verschillen van verzekeraar tot verzekeraar, net zoals de garanties. Sommige verzekeraars voorzien standaard een vervangwagen bij pech. Bij andere verzekeraars moet je die als extra optie toevoegen. Kijk goed na of de bijstand ook geldig is in heel Europa. En of de bijstand ook geldt bij pech op je oprit. Sommige verzekeraars eisen dat je een minimaal aantal kilometers van je woonplaats verwijderd bent voordat er een tussenkomst is.

Via sommige bijstandverzekeringen kan je niet alleen je voertuig, maar ook de inzittenden verzekeren. Zo wordt dit een echte ‘reisbijstand’ als je op vakantie vertrekt. Bij ziekte of een ongeval in het buitenland zijn de medische kosten van je gezinsleden in dat geval gedekt.

Meteen weten welke verzekering de beste is voor jou? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering.