Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Het verschil tussen een oldtimer en classic car 

Lichtblauwe oldtimer staat in de zomer met opendak op straat in Parijs.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De lente komt eraan. Hoog tijd om die oldtimer weer uit de garage te halen. Maar waarmee moet je rekening houden als je de weg opgaat? Hoe zit het met de regels voor woon-werkverkeer? Hieronder krijg je alle tips, inclusief hoe je 60% korting op je verzekeringspremie krijgt. 

1. Verschil oldtimer en classic car

Een oldtimer is een voertuig van minstens 30 jaar oud, uitgerust met een O-plaat. Een oldtimer moet om de 2 tot 5 jaar naar de keuring. Het gebruik van een wagen met O-plaat is gelimiteerd tot recreatieve doeleinden. Dit is niet hetzelfde als een classic car. Dit is een voertuig van minstens 30 jaar oud, voorzien van een gewone nummerplaat. Een classic car moet elk jaar naar de keuring, en er is geen beperking op het gebruik. 

2. De gebruiksbeperkingen van een oldtimer

Voertuigen ingeschreven onder een O-plaat mag je niet gebruiken voor: 

  • commercieel en professioneel gebruik, dus als bedrijfswagen of ceremoniewagen
  • woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer
  • bezoldigd vervoer en gratis vervoer dat gelijkgesteld is met bezoldigd vervoer van personen
  • werktuig of werkmiddel

Voor een classic car gelden al deze beperkingen dus niet.

3. Verzekering voor je oldtimer

Een oldtimer verzeker je via een specifieke oldtimerverzekering. De verkeersbelasting, de BIV (Belasting op Inverkeerstelling) en de autoverzekering zijn een stuk goedkoper dan bij een gewone auto. Weet wel dat sommige verzekeraars beperkingen opleggen. Zo mag je bijvoorbeeld maar een beperkt aantal kilometers rijden, mag je vaak niet op de autostrade of rijden als het donker is.

4. Korting van 60% op een oldtimerverzekering

Sommige verzekeraars bieden forse kortingen op je oldtimerverzekering. Als je al een ander voertuig ingeschreven hebt bij dezelfde verzekeraar, dan kan je tot 60% korting op je oldtimerverzekering krijgen. Voorwaarde is dan wel dat de oldtimer enkel voor privéverkeer gebruikt wordt. Ook voor classic cars zijn er specifieke kortingen op de verzekeringspremie, en dit tot 30%.

Zoals altijd blijft goed vergelijken de boodschap! Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!