Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Vluchtmisdrijf met een geparkeerde auto: zo vermijd je een boete

Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Een ongeval is snel gebeurd. Of het nu gaat om een krasje op het koetswerk door een te bruusk geopend portier of een deuk in een bumper. Maar als je aansprakelijk bent voor een ongeval, moet je actief je verantwoordelijkheid nemen om te vermijden dat je vluchtmisdrijf pleegt. Mijnvergelijker.be vertelt hoe je boetes vermijdt.

Wat is een vluchtmisdrijf met geparkeerde wagen?

Wat vluchtmisdrijf met een geparkeerde wagen precies is, staat duidelijk beschreven in de Wegenverkeerswet. Een korte samenvatting van de belangrijkste puntjes. Er is sprake van vluchtmisdrijf met een geparkeerde wagen als:

  • Er sprake is van een ongeval
  • Jij bent de oorzaak of minstens de aanleiding
  • Je vlucht opzettelijk weg
  • Je hebt iets te verbergen

M.a.w een briefje onder de ruitenwisser van de tegenpartij niet voldoende. Je pleegt misdrijf als je moedwillig doorrijdt. Je kan op het moment van de aanrijding immers onder invloed zijn, of rijden zonder verzekering of rijbewijs. De politie kan dus vermoeden dat dat de reden is waarom je niet ter plaatse gebleven bent. Een aanrijdingsformulier invullen samen met de tegenpartij is dus het veiligst. Bovendien kunnen getuigen je nummerplaat noteren en ook op veiligheidscamera’s is je overtreding zichtbaar. Zo kan je uiteindelijk toch aansprakelijk gesteld worden, zelfs al gaat het om beperkte schade. 

Wat is vluchtmisdrijf?

Volgens de wet is er sprake van vluchtmisdrijf als:

  • het ongeval of aanrijding plaats vindt op de openbare weg
  • de weggebruiker beseft dat hij een aanrijding of ongeval veroorzaakt heeft
  • de weggebruiker moedwillig wegvlucht om zich aan de ‘dienstige vaststelling’ door de politie te onttrekken. Let op: het gaat daarbij heel duidelijk om ‘weggebruiker’, en niet enkel om chauffeurs. Ook als voetganger, fietser of als je rijdt met een step kun je vluchtmisdrijf plegen.

Hoe zwaar wordt vluchtmisdrijf bestraft?

Vluchtmisdrijf wordt in ons land zwaar bestraft. Je riskeert een geldboete van 1.200 tot 12.000 euro, en een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden. Wie binnen de drie jaar opnieuw vluchtmisdrijf pleegt, krijgt een dubbele boete en een rijverbod van minimum vijf jaar. Als er gewonden of doden vallen, kan de celstraf oplopen tot twee jaar en de boete tot 30.000 euro. Je bent dan uiteraard ook je rijbewijs kwijt.

Hoe zit het met aansprakelijkheid op een parking? 

Op een publieke parking, zoals een dorpsplein of naast een overheidsgebouw, geldt de gewone wegcode. De aansprakelijkheid is dan meestal heel duidelijk. 

Bij een ongeval op een private parking ligt dat moeilijker. Vandaar dat de meeste uitbaters van zo’n parking duidelijk afficheren dat ze de aansprakelijkheid voor ongevallen volledig afwijzen. Maar let op: de uitbater van de parking blijft aansprakelijk als het ongeval veroorzaakt is door een probleem of een defect in de infrastructuur. Het te bruusk openen van je eigen portier hoort hier natuurlijk niet bij. Heb je een ongeval waarbij de regels niet duidelijk waren, dan bepaalt de rechtbank de aansprakelijkheid. In het grootste deel van de gevallen volgt ze gewoon de regels van de wegcode.

Moet je de politie bellen? De politie komt normaal gezien niet tussen als het gaat om een ongeval op een private parking. Ze doet dat wel als er naast materiële schade ook letselschade is, of in het geval van een vluchtmisdrijf. Zowel bij een ongeval op een openbare als op een private parking moet je een aangifteformulier invullen. Dat kan zowel op papier als met een app. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende verzekeraars en weet je meteen hoeveel je bespaart op je verzekering!