Wat heeft invloed op de waardevastheid van je auto?

Ouder koppel rijdt samen in de wagen bij goed weer.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Wat is een goede prijs voor een kwaliteitsvolle tweedehandsauto? En hoe wordt die bepaald? Sommige auto’s behouden namelijk hun waardevastheid veel langer dan andere auto’s. Mijnvergelijker.be vermeldt waarop je moet letten als je een nieuw model wil kopen om die later terug te verkopen.

Als je een (tweedehands)auto koopt dan zoek je er natuurlijk eentje uit die je mooi vindt voor een aantrekkelijke prijs. Maar soms betaal je teveel voor een mindere auto. Met deze tips heb je oog voor de échte waarde.

1. Check de cataloguswaarde

Via een aantal online autowebsites vind je makkelijke de cataloguswaarde van nieuwe auto’s of de dagwaarde van de occasie terug die je op het oog hebt. De beste manier om te checken of de verkoopprijs realistisch is of niet.

2. Duitse auto’s

Duitse wagens staan bekend om hun degelijkheid en zijn dan ook erg populair op de tweedehandsmarkt. De meest aangeboden tweedehandswagen is de Volkswagen Golf, met een gemiddelde prijs van een kleine 10.000 euro. De Golf wordt elk jaar ongeveer 10 procent minder waard.

Vergelijkbare modellen zoals de Opel Astra en de Ford Focus zijn daarentegen minder waardevast en dalen jaarlijks zo’n 12,5 procent in waarde. Sowieso zijn Duitse auto’s over het algemeen langer meer waard, maar er zijn opvallende verschillen tussen de merken. Zo daalt een BMW sneller in waarde dan bijvoorbeeld een Audi. Een BMW 3-serie wordt gemiddeld 15 procent per jaar minder waard, terwijl een Audi A4 ‘maar’ 12 procent in waarde daalt.

3. Aziatische auto’s

Ook Zuid-Koreaanse en Japanse auto’s behouden langer hun waarde. Vooral populariteit speelt hier een grote rol. Denk hierbij aan modellen zoals: Kia, Mazda, Toyota en Subaru blijven relatief constant qua prijs.

4. Kies voor extra opties bij je auto

Extra opties zoals stoelverwarming hebben een invloed op de waardevastheid van je auto. Maar niet alleen de extra opties ook andere elementen kunnen de waarde van je auto opkrikken. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Aantal deuren: Over het algemeen zijn auto’s met 5 deuren meer gewild dan auto’s met 3 deuren.
  • Deuken en krassen: Onder de waardevastheid van een auto valt ook onder meer een schoon, rookvrije en krasvrije auto afleveren aan de koper. Een goed onderhouden auto levert meer op dan een minder goed onderhouden model.
  • Kleur en lak: De kleur heeft invloed op de waarde van je auto. Zwarte auto’s zijn bijvoorbeeld duurder dan groene, rode of blauwe auto’s. Daarnaast zijn sommige soorten lak kostbaarder en gewilder dan andere. Auto’s met metallic lak zijn tot wel 2% duurder.
  • Compacter is beter: de meeste grote auto’s verbruiken meer brandstof, en ze zijn ook duurder om te verzekeren. De markt is kleiner en de waarde daalt sneller. Ga dus voor wat compactere auto’s, die zijn veel populairder en goedkoper in gebruik. Daardoor behouden ze vaker hun waarde.
  • Bouwjaar en kilometerstand: hoe oud een tweedehandsauto mag zijn is erg afhankelijk van het merk en het model. Een BMW van 15 jaar oud kan veel betrouwbaarder en completer uitgerust zijn dan een ander merk van 10 jaar oud. Dat geldt ook voor de kilometerstand. Meer kilometers maar van een waardevaster merk betaal je vaak duurder.
  • Accessoires: extraatjes zoals airconditioning en een ingebouwd navigatiesysteem verhogen de waarde van een wagen.
  • Milieuvriendelijkheid: in de grote steden worden milieuonvriendelijke auto’s al geweerd en dat zal alleen maar toenemen. Hoe schoner je auto, hoe waardevaster hij is en hoe meer je krijgt als je hem ooit zou verkopen.