Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Waarom een elektrische auto verzekeren goedkoper is dan een diesel of hybride

Close-up van paardebloemen met auto op de achtergrond.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Zwaardere auto’s verzekeren is vaak duurder dan lichtere auto’s. Maar hoe zit het dan met elektrische auto’s die vaak zwaarder zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor. Betaal dan ook meer? Mijnvergelijker.be geeft uitleg.

Zwaardere auto’s verzekeren is duurder

Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de verzekeringspremie. Rij je met een zwaardere auto, dan betaal je altijd een hogere premie dan wanneer je met een lichter model rijdt. De reden is simpel: raakt een zwaardere auto betrokken bij een ongeval, dan veroorzaakt die sowieso meer schade dan een lichter model. Net daarom is het verzekeren van een dieselwagen meestal duurder dan een gewone benzineauto. Een diesel is zwaarder, dus is er meer kans op grotere schade bij een aanrijding. 

Factoren die je verzekeringspremie bepalen

Er zijn nog verschillende factoren die de hoogte van je autoverzekeringspremie bepalen. De belangrijkste zijn leeftijd, je woonplaats, de waarde van je wagen en de bonus-malusgraad. Daarnaast speelt ook het aantal kilometers dat je per jaar aflegt een rol, de zogenaamde kilometerschalen

Wat met de elektrische modellen?

Elektrische en hybride auto’s zijn sowieso zwaarder dan dieselmodellen. Je zou er dus vanuit gaan dat de verzekeringspremie ook hoger ligt. Maar onze vergelijking bewijst het tegendeel.

Premieverschillen tussen elektrisch-hybride-diesel

We vergeleken op Mijnvergelijker.be bij verschillende verzekeraars de prijs voor een verzekering full omnium voor een BMW X3 in al zijn versies: iX3, X3 hybride (met benzine) en X3 diesel. Alle parameters (woonplaats, leeftijd) zijn dezelfde, enkel het brandstoftype is verschillend. De verschillen zijn significant.

  • iX3 – Goedkoopste premie: € 830 per jaar
  • X3 hybride – Goedkoopste premie: € 1.025 per jaar
  • X3 diesel – Goedkoopste premie: € 1.025 per jaar

Conclusie: De vergelijking zorgt voor grote verschillen. Elektrisch levert de goedkoopste verzekeringspremie op. Hybride en diesel zijn bijna 25% duurder.

Hoe dat komt? Elektrische auto’s zijn veel milieuvriendelijker omdat ze geen CO2 uitstoten bij het rijden. Daarom willen ook verzekeraars de aankoop van auto’s zonder CO2-uitstoot aantrekkelijk maken. Dat doen ze door zogenaamde eco-kortingen aan te bieden, die oplopen tot wel 30% op de verzekering BA en soms ook op de omniumformules zoals onze vergelijking aantoont.

TIP: Rij je elektrisch of hybride, vergelijk dan goed de premieprijzen op Mijnvergelijker.be alvorens een contract te ondertekenen. Sommige verzekeraars geven een grotere korting op elektrisch rijden dan andere.