Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De kilometerverzekering

Heb je wel een auto, maar gebruik je hem niet zo vaak? Je legt met andere woorden niet zoveel kilometers af? In dat geval kan een kilometerverzekering voor jou een voordelige oplossing zijn.

Wat is een kilometerverzekering?

Corona Direct lanceerde de autoverzekering met een premie per kilometer als eerste en nog steeds enige maatschappij op de Belgische markt in 2006. Bij een kilometerverzekering wordt de hoogte van de premie bepaald door het aantal kilometer dat je aflegt met je wagen gedurende een jaar. Hoe lager het aantal gereden kilometer, hoe lager de premie van je verzekering. Dat is logisch. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer tijd je doorbrengt op de weg, dus hoe groter het risico op een ongeval. Indien je je wagen dus niet elke dag gebruikt, of je rijdt telkens korte afstanden, dan beperk je ook het risico op een ongeval en kan je genieten van een lagere premie.

Hoe wordt de premie berekend?

De premie van een kilometerverzekering bestaat uit een vast en een variabel deel. Het vaste deel van de premie is een forfaitair deel dat altijd moet betaald worden, ook al rijd je niet met de wagen. Het vaste deel van de premie is duurder naargelang de omvang van de dekking. Een BA kost minder dan een omnium bijvoorbeeld. Het variabel deel wordt uitgedrukt in een prijs per kilometer.

Maak een schatting van het aantal kilometer dat je zal rijden

Je bent autoverzekeringen aan het vergelijken, maar je hebt geen idee hoeveel kilometers per jaar je rijdt? Dat hoeft geen probleem te zijn. Aan de hand van een aantal vragen over het gebruik van de wagen, geeft onze kilometertool een schatting van het aantal kilometer dat je jaarlijks rijdt.

Jaarlijks geef je de kilometerstand door, bijvoorbeeld met een foto van je kilometerteller. Heb je minder gereden dan voorzien, dan krijg je het verschil in premie terugbetaald. Reed je toch meer dan gedacht, dan betaal je het verschil bij. Op die manier betaal je echt maar voor de kilometers die je ook effectief gereden hebt.

​TIP

Vergeet je aan de verzekeraar te melden dat je meer kilometers hebt gereden dan voorzien in de polis, dan kan het zijn dat je, wanneer je een schadegeval hebt, het verschil in premie alsnog moet bijbetalen. Het is dus altijd in je eigen belang om de verzekeraar tijdig en juist te informeren.

De kilometerverzekering: korting op je verzekering

De kilometerverzekering van Corona Direct is de enige in zijn soort. Andere verzekeraars werken met kilometerschalen. Rij je bijvoorbeeld minder dan 10.000 km per jaar, dan zal je premie goedkoper zijn dan wanneer je tussen 10.000 en 15.000 km per jaar rijdt.