Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Welke autokleur is in en garandeert later een hogere verkoopwaarde?

Koppel staat bij autodealer om een witte auto te kopen
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Wist je dat de kleur van je auto invloed heeft op de waardevastheid ervan? Maar ook andere elementen verhogen de restwaarde van je wagen. Mijnvergelijker.be onthult welke factoren een rol spelen en met welke kleuren je safe zit!

Top 5 van de populairste autokleuren in Europa

Chemiebedrijf BASF maakte onlangs de populairste autokleuren van 2023 bekend. Wereldwijd staan net als voorgaande jaren vier klassiekers op kop: wit, grijs, zwart en zilvergrijs. Ook in de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) dekken deze vier kleuren ruim 75% van de automarkt. Wit is daarbij de koploper, goed voor 29% van de geproduceerde auto’s. 

Felle autokleuren scoren goed in Azië en het Pacifisch gebied. In België zijn ze minder populair: rood (5%), groen (2%), oranje (1%) en geel (1%). Van alle fellere kleuren is blauw met 9% de populairste kleur in de EMEA-regio.

Top 5 van populairste kleuren in de EMEA-regio

  1. Wit 29%
  2. Grijs 21%
  3. Zwart 20%
  4. Blauw 11%
  5. Zilvergrijs 9%

Waarom zijn klassieke kleuren zo populair?

Dat wit, grijs en zwart (en in mindere mate zilver) het gros van de automarkt domineren, heeft verschillende redenen. Onopvallende kleuren zijn in de eerste plaats een veilige keuze. Daarnaast zijn deze basiskleuren vaak standaard inbegrepen in de verkoopprijs. Bijgevolg hebben auto’s in een van deze kleuren vaak een hogere restwaarde. Interessant als je ooit wil verkopen. 

Andere elementen die de waardevastheid bepalen

Naast de autokleur spelen nog andere factoren een rol voor het behoud van de waarde van je auto. Een handig overzicht:

  • Het merk: algemeen behouden Duitse auto’s langer hun waarde, al zijn er opvallende verschillen tussen de merken. Zo daalt een BMW sneller in waarde dan een Audi. Een BMW 3-serie verliest gemiddeld 15% van zijn waarde per jaar, een Audi A4 ‘maar’ 12%.
  • Aantal deuren: over het algemeen zijn auto’s met 5 deuren gewilder dan auto’s met 3 deuren.
  • Deuken en krassen: als je auto schoon, rook-, deuk- en krasvrij is, dan is dat gunstig voor de waarde.
  • Lak: sommige soorten lak zijn kostbaarder en gewilder dan andere. Auto’s met metallic lak zijn tot 2% duurder bij herverkoop.
  • Compact is beter: de meeste grote auto’s verbruiken meer brandstof en zijn duurder om te verzekeren. De markt is kleiner en de waarde daalt sneller. Compactere auto’s zijn populairder en goedkoper in gebruik. Daardoor behouden ze beter hun waarde.
  • Bouwjaar en kilometerstand: het merk en het model zijn hierbij cruciaal. Zo betaal je meer voor een auto van een waardevast merk (zoals een BMW) met behoorlijk wat kilometers dan voor een minder populair merk met minder kilometers op de teller. 
  • Accessoires: airconditioning en een ingebouwd navigatiesysteem verhogen de waarde van je wagen.

Milieuvriendelijkheid: milieuonvriendelijke auto’s worden steeds vaker geweerd uit grote steden. Hoe schoner je auto, hoe waardevaster hij is.