Stel: je hebt panne met je elektrische auto. Mag je je elektrische auto zomaar verslepen? En welke pechbijstand kies je het best voor een elektrische auto? Mijnvergelijker.be legt uit waarop je moet letten. Wat moet je doen als je met je elektrische auto (EV) in panne staat? En hoe verzeker je je het best?
Formule pechbijstand: EV vs. benzine- of dieselwagen
Tussen de formule pechbijstand voor een elektrische auto en een benzine- of dieselwagen is er niet zo veel verschil. De aard van de pechgevallen is doorgaans anders. Zo heeft een elektrische auto minder bewegende mechanische onderdelen dan een auto met een verbrandingsmotor. Een EV heeft namelijk geen versnellingsbak, brandstofpomp, distributieriemen, luchtfiltering of uitlaat. De meeste problemen die zich bij een elektrische auto voordoen, hebben te maken met een elektrisch defect of een lege batterij.
Mag je een elektrische auto slepen?
Een elektrische auto mag je nooit zelf slepen, tenzij over een korte afstand van maximum 10 meter en met een snelheid die is beperkt tot 10 km/u. Sleep je een elektrische auto toch, dan riskeer je dat de batterij van de auto oververhit raakt.
Beter bel je bij pech of een lege batterij een takeldienst die je kan takelen naar een garage of een nabij gelegen laadpaal. Dat kost makkelijk 400 à 500 euro. Opgelet: als je je niet aan deze voorschriften van de constructeur houdt, kan je je garantie op je auto verliezen.
Pechbijstandverzekering voor een elektrische auto
Wil je hoge takelkosten vermijden, dan neem je best een pechbijstandverzekering. Je hebt de keuze tussen een apart contract, of een pechbijstand gekoppeld aan je autoverzekering.
Aparte pechbijstandverzekering
Een pechbijstand kan je apart afsluiten bij automobilistenorganisaties zoals VAB of Touring. Een aparte pechbijstand heb je al voor zo’n 60 euro per jaar. Meestal kan je zo’n contract nog uitbreiden met een vervangauto, pechverhelping in Europa en medische reisbijstand. Met die extra opties loopt de prijs wel al gauw op tot een goede 200 euro per jaar. Soms zijn het aantal interventies en dagen dat je een beroep kan doen op een vervangwagen beperkt op jaarbasis.
Pechbijstand in combinatie met autoverzekering
Een formule in combinatie met je eigen autoverzekering kan je een korting tot 30 euro op de pechbijstand opleveren. Een pechbijstand kan je zelfs op maat laten samenstellen. Je kan het contract bijvoorbeeld uitbreiden met een vervangwagen als de jouwe hersteld moet worden na pech. Of je kan de bijstand optioneel aanvullen met een medische reisbijstand, zodat je gerepatrieerd wordt indien nodig. Op die manier loopt de prijs wel op tot meer dan 200 euro per jaar.
Opgelet: zelfs in de meest uitgebreide full omnium-verzekering is een pechbijstand niet automatisch inbegrepen, maar een extra optie. Check dus je contract om te zien wat er precies in staat, en pas aan indien nodig.
Opgelet: De prijzen en voorwaarden van die pechbijstand verschillen van verzekeraar tot verzekeraar, net zoals de dekkingen waarop je recht hebt. Bij sommige verzekeraars is standaard een vervangwagen bij pech inbegrepen, bij andere verzekeraars moet je die als extra optie toevoegen. Kijk ook goed na of de bijstand ook geldig is in heel Europa, want dat is een must als je met de auto op reis gaat. Check of de bijstand geldt voor pech op je oprit. Bij sommige verzekeraars moet je een minimaal aantal kilometers van je woonplaats verwijderd zijn voor er tussenkomst is.
Wat kost het? Een simulatie
Een kleine simulatie bij de verzekeraars aanwezig op Mijnvergelijker.be leverde voor de eenvoudigste formule pechbijstand prijzen op tussen 36 euro en 85 euro per jaar. Een andere verzekeraar combineert de formule met een familiale verzekering, voor dat pakket betaal je 145 euro. Vergelijken loont dus! Prijzen kunnen sterk verschillen, net zoals dat wat er precies verzekerd is.
Meteen weten welke verzekering het meest geschikt is voor jou? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering.