Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Je brandverzekering dekt schade in overstromingsgebied

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Schade als gevolg van een overstroming is een verplichte dekking in de brandverzekering. Maar ook hier gelden er voorwaarden. 

In Vlaanderen liggen 16.000 bouwgronden in effectief overstromingsgevoelig gebied en 39.820 in mogelijk overstromingsgevoelig gebied. Gelukkig komt je verzekeraar meestal tussen bij schadegevallen door overstromingen. Maar alles hangt af van wanneer je een woning bouwt. De makelaar en notaris zijn verplicht om je melden als je een woning koopt in overstromingsgevoelig gebied. 

Bouw binnen de 18 maanden

De overheid benoemt zones die ons land regelmatig overstromen ‘risicozones’. De overstromingszones voor het Vlaamse Gewest vind je via waterinfo.be. 

Schade door overstromingen is gedekt voor woningen die binnen de 18 maanden zijn gebouwd nadat het gebied waar je woont officieel als risicozone is geklasseerd door het Belgisch Staatsblad. Daarentegen is de verzekeraar niet verplicht om schade door overstromingen te dekken voor een woning die is gebouwd 18 maanden nadat de grond officieel een overstromingszone werd. In dit geval vergoedt de brandverzekering schade in overstromingsgebied niet.

Je verzekeraar weigert soms een woning te dekken voor schade door overstromingen als die niet in een risicozone ligt. In dat geval kan je je woning laten verzekeren volgens het tarief dat is vastgesteld door het Tariferingsbureau Natuurrampen.

Wat is het Tariferingsbureau Natuurrampen?

Dankzij het Tariferingsbureau Natuurrampen kan je je tegen natuurrampen verzekeren, los van je brandverzekering. Je bent dan verzekerd volgens de voorwaarden, tegen de prijs en de vrijstelling vastgesteld door het Tariferingsbureau. Concreet: je betaalt een hogere premie en een hogere vrijstelling bij een schadegeval. 

Wat zijn de voorwaarden en de premie?

De verzekeringspolis van het Tariferingsbureau komt overeen met het minimum dat door de overheid wordt opgelegd. In de voorwaarden zie je wat er precies verzekerd is. De premie voor de goederen verzekerd volgens de voorwaarden van het Tariferingsbureau bedraagt 1,04175% met taksen inbegrepen. De vrijstelling is gelijk aan het maximum voorzien in de wet, namelijk 1.197,62 euro op 1 maart 2015. Dat bedrag evolueert wel mee met de consumentenprijzenindex.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je bespaart!