De installatie van laadpalen is booming business, maar er moet zeker nog laadcapaciteit bijkomen. Tegen 2027 zullen er wellicht meer dan 1 miljoen elektrische wagens rondrijden. Wat als jij of je werkgever binnenkort een laadpaal bij je thuis installeert?
Een laadpaal als je eigenaar van een woning bent
Als eigenaar van een woning doe je uiteraard wat je wil. Heb je een bedrijfswagen? Dan neemt de werkgever alle kosten voor de installatie van een laadpaal bij je thuis voor zijn rekening. Laat je op eigen kosten een laadpaal plaatsen door een erkend installateur? Dan geniet je als particulier nog tot 31 augustus 2024 een belastingvermindering van 15%. Het laadstation moet dan wel gebruikmaken van groene energie (via zonnepanelen bijvoorbeeld) en je moet de laadtijd en het vermogen kunnen regelen.
Een laadpaal als je een woning huurt
Wil je een laadpaal installeren bij je huurwoning, dan moet je daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder vragen, ook als er geen duidelijke instructies in het verhuurcontract staan. Als de verhuurder je verzoek weigert, dan moet hij daarvoor wel geldige redenen hebben. Stemt hij toe, maak dan duidelijke afspraken, die je schriftelijk vastlegt in een overeenkomst.
Stel een overeenkomst op met de verhuurder
Bepaal waar de laadpaal mag komen. Als huurder betaal jij de kosten van het laadpunt en de installatie. Vermeld dit duidelijk in de overeenkomst. Laat ook vastleggen wat er moet gebeuren wanneer je huurcontract eindigt. Meestal zal je de laadpaal weer moeten laten verwijderen en draag jij daarvoor de kosten.
Wat is de impact op je brandverzekering?
Of je nu eigenaar of huurder bent, meld aan je verzekeraar dat je een laadpaal hebt geïnstalleerd. Normaal gezien heeft dit geen invloed op je premie. Een laadpaal is automatisch gedekt door je brandverzekering of huurdersaansprakelijkheidsverzekering in geval van een brand of waterschade. Is de brand het gevolg van een storing in de laadpaal, dan wordt de schade aan de laadpaal betaald door de fabrikant. Eventuele gevolgschade aan je woning valt wél onder je brandverzekering of huurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Wat bij verkeerd gebruik van de laadpaal?
Stel dat je wegrijdt terwijl de oplaadkabel nog op je auto zit, en je auto en de laadpaal raken beschadigd. Dan moet je een beroep doen op je autoverzekering, tenminste als je een full-omniumverzekering hebt. Anders moet je zelf opdraaien voor de kosten aan je wagen.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!