Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Fiets uit tuinhuis gestolen? Ben je verzekerd?

Twee vrouwen fietsen in het park bij goed weer
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Staan jouw fietsen ook in het tuinhuis? Wat als je kostbare fiets wordt gestolen? Ben je dan verzekerd? Mijnvergelijker.be zocht uit of je een beroep kan doen op je diefstalverzekering.

Een diefstal- of inbraakverzekering is een extra waarborg bovenop je polis brandverzekering of verzekering huurdersaansprakelijkheid. Ze dekt spullen die bij een inbraak worden gestolen. Maar aan welke voorwaarden moet je voldoen om gedekt te zijn?

Plaats je fiets achter slot en grendel

De bijkomende waarborg diefstal en inbraak, die je als uitbreiding bij je polis huurdersaansprakelijkheid kan afsluiten, verzekert niet alleen de spullen in je huis, maar meestal ook in bijgebouwen zoals een tuinhuis. Een fiets die je in je garage stalt, valt daar ook onder. Alleen is er één voorwaarde om een beroep te kunnen doen op de verzekering: de spullen moeten in een veilig afgesloten ruimte worden bewaard. Je moet dus kunnen aantonen dat de deur op slot was. Het makkelijkst kan je dat bewijzen door duidelijke inbraaksporen. De inbraak moet je officieel laten vaststellen door de politie, die daarvoor een proces-verbaal opstelt.

Wat dekt de diefstalverzekering nog?

De diefstalverzekering dekt niet alleen de gestolen fiets, maar ook de schade als gevolg van de inbraak in de beveiligde ruimte. Een geforceerde deur, een gebroken raam,… Je kan dus eigenlijk alle schade recupereren. Als je een inbraak- of diefstalverzekering hebt, is ook de diefstal van je fiets uit het vakantiehuis waarin je verblijft gedekt. Wel onder dezelfde voorwaarde: dat hij in een afgesloten ruimte wordt gestald.

Fietsdiefstal aangeven: de documenten

Om een fietsdiefstal aan te geven, moet je de juiste documenten voorleggen aan de verzekeringsmaatschappij. Zorg voor het proces-verbaal van de politie, het aankoopbewijs van de gestolen fiets, een offerte voor de herstelling van de inbraakschade en eventuele foto’s waarop sporen van inbraak zichtbaar zijn. 

Wat met een fiets die buiten staat gestald? Een fiets die voor je voordeur staat gestald, goed beveiligd met een slot of niet, behoort normaal gezien niet tot de spullen die vallen onder de diefstalverzekering van je woning. Hij staat namelijk niet in een veilig afgesloten gebouw. Wil je een fiets die je buiten laat staan toch verzekeren, dan moet je daarvoor een aparte fietsdiefstalverzekering afsluiten.

En wat als je auto bij je thuis wordt gestolen?

Diefstal van een auto of motorfiets op je oprit of uit je garage valt niet onder je brandverzekering of verzekering huurdersaansprakelijkheid. Je moet in dat geval een beroep doen op je autoverzekering. Weet wel dat niet elke autoverzekering een clausule diefstal heeft; dat is enkel voor de mini-omnium en de full omnium het geval. Heb je enkel een verzekering BA (Burgerlijke aansprakelijkheid), dan ben je niet gedekt tegen diefstal van je voertuig. Je bent dan enkel verzekerd voor de schade die je aan anderen berokkent bij een ongeval.

De mini-omnium en full omnium dekken dus wél de diefstal van je auto, net zoals een diefstalpoging waarbij bijvoorbeeld een raam ingeslagen wordt of je slot wordt geforceerd zonder dat er iets gestolen is.