Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Moet je als kotstudent een brandverzekering afsluiten?

Vrienden delen gezinsabonnement met hoge data met elkaar.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Binnen een dikke maand gaat je zoon of dochter op kot. Maar heb je behalve de schilderwerken en inkopen ook al gedacht aan de brandverzekering voor de studentenkamer? Dit mag je alvast niet over het hoofd zien. 

Net als bij de huur van een gewone woning moet je een studentenkort correct verzekeren tegen mogelijke schade door een woonverzekering (brandverzekering) af te sluiten. Daarbij is er een groot verschil, afhankelijk van of je studerende kind al dan niet nog bij je thuis gedomicilieerd is.

Je kind is nog thuis gedomicilieerd: de gewone woonverzekering

Is je zoon of dochter nog op het thuisadres gedomicilieerd, dan is het studentenkot van je kind normaal gezien automatisch gedekt door de gewone woonverzekering van de ouders. Ga bij je verzekeraar wel na wat de brandverzekering in dit geval precies dekt. Indien nodig kun je dan een uitbreiding van je polis vragen voor het studentenkot van je zoon of dochter. Check ook goed of door jouw brandverzekering ook de inboedel van het studentenkot verzekerd is bij brand of waterschade. Dat is immers niet bij alle polissen het geval.

Je kind is niet meer thuis gedomicilieerd: een aparte woonverzekering

Is je studerende zoon of dochter niet meer op jouw adres gedomicilieerd, dan geldt de gewone woonverzekering van de ouders niet. De student-huurder moet dan zelf een aparte woonverzekering (brandverzekering) afsluiten. Daarbij kan hij of zij ook nog best een aanvullende inboedelverzekering afsluiten.

Wat dekt de brandverzekering allemaal?

Brandverzekeringen vergoeden minimaal de schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw. Daarnaast ben je bijkomend ook verzekerd tegen stormschade en natuurrampen. De meeste brandverzekeringen breiden de basiswaarborgen in de polis uit. Zo wordt ook vaak glasschade, rook- of roetschade en de schade aan elektrische toestellen gedekt. Ook waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak staan vaak als uitbreiding in de waarborg.

Welke verzekeringen kun je nog verder afsluiten?

De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je woning als er schade is bij brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals aardbeving en overstroming. Het gaat dan om spullen die je kan meenemen, dus niet de keuken of het bad, die integraal deel uitmaken van de woning. Tot de inboedel behoren bijvoorbeeld je bed, je tv-toestel, je computer en alle andere elektrische apparaten, al je meubels, je kleding en zelfs je voertuig. Ook je fiets die in de garage staat wordt verzekerd door de inboedelverzekering.

Je kunt je brandverzekering nog bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Die waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Een geforceerde deur of een ingeslagen raam, bijvoorbeeld. 

Als derde verzekering kun je nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kunt besparen op je verzekering!