Plots rinkelt je telefoon terwijl je aan het koken bent. Je loopt even de keuken uit, vergeet het vuur af te zetten en er ontstaat een fikse brand die een deel van je keuken vernielt. Ben je gedekt door je brandverzekering? Mijnvergelijker.be zocht het uit.
Het kan iedereen overkomen: een moment van onoplettendheid, met veel schade tot gevolg. Maar precies daarom is er natuurlijk de brand- of woonverzekering, die in het Vlaams Gewest verplicht is voor huurders. Die verzekering tegen schade door brand. Een verzekeraar hanteert meestal de definitie van brand zoals die in het woordenboek staat vermeld. Dat wil zeggen: ‘Een door verbranding veroorzaakt en met vlammen gepaard gaand vuur buiten een haard, dat in staat is zich op eigen kracht voort te planten.
Welke schade?
Behalve schade door het vuur zelf dekt je brandverzekering ook de sporen die de brandweer in je huis achterlaat (bijvoorbeeld door bluswater). Het gaat dus zowel om de eigenlijke brandschade, als om schade door rook, roet, smelten en schroeien, ontploffing, blikseminslag, doorbranden van apparatuur en glasschade.
Dit wordt ook gedekt:
- Schade aan elektrische toestellen bij blikseminslag
- Het verlies van de inhoud van de diepvriezer als hij uitvalt door een stroomonderbreking
- Waterschade door het overlopen van dakgoten
- Waterschade door breuk van leidingen
- De kosten van huisvesting wanneer de woning onbewoonbaar is door een schadegeval
- De kosten verbonden aan de maatregelen die je neemt om de gevolgen van de schade te verzachten. Denk aan een zeil dat je over het dak laat spannen nadat het vernield is, om te vermijden dat het zou binnenregenen.
Wat dekt je brandverzekering niet?
Opgelet: de schade die gedekt is, is meestal alleen de gevolgschade, dus de schade veroorzaakt door bijvoorbeeld de breuk van een waterleiding. De reparatie van de leidingen zelf is ten laste van de verzekerde, en hierin komt je verzekeraar dus niet tussen. Dat illegale activiteiten nooit verzekerd worden, spreekt voor zich. Huurders die elektriciteit aftappen om illegaal cannabisplanten te kweken en daardoor een brand veroorzaken, zijn uiteraard niet verzekerd. Als de verzekeraar kan aantonen dat er sprake is van illegale activiteiten, dan draait de huurder zelf voor alle schade op.
Wat met de inboedelverzekering?
De inboedelverzekering is de bijkomende verzekering die je bij je brandverzekering (woonverzekering) afsluit. Ze dekt niet de schade aan het gebouw waarin je woont, maar aan wat erin zit: je inboedel of losse spullen dus. Het gaat dan om zaken die je kan meenemen, dus niet je keuken of bad, die integraal deel uitmaken van de woning. Tot de inboedel behoren je bed, je tv-toestel, je computer en alle andere elektrische apparaten, al je meubels, je kleding en zelfs je voertuig. Ook al is de inboedelverzekering niet verplicht, is ze een must: bij schade door brand of water lopen de kosten snel op. Door een keukenbrand kan bijvoorbeeld ook je tablet die op tafel ligt schade oplopen.
Via onze vergelijkingstool vind je gemakkelijk welke brandverzekering voor jou ideaal is. Vergelijk en sluit vandaag je brandverzekering af.