Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Brandverzekering dekt vaak ook kosten van slotenmaker

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Ben je je huissleutels kwijt en moet je beroep doen op een slotenmaker? Geen nood! De brandverzekering dekt meestal de kosten. 

De meeste brandverzekeringen nemen de depannage door de slotenmaker op in de schadegevallen die gedekt zijn. Maar check eerst altijd de algemene voorwaarden van je brand- of woonverzekering. Je brandverzekering komt namelijk niet altijd tussen als je jezelf hebt buitengesloten of je sleutels kwijt bent. Ook als je door een kapot slot beroep moet doen op een slotenmaker vergoedt je brandverzekering de kosten niet altijd. 

Wat is er precies gedekt?

De hulp van een slotenmaker is bij de meeste verzekeringsmaatschappijen opgenomen in de huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Je moet voor de kosten van de slotenmaker dus geen bijkomende waarborg diefstal en vandalisme afsluiten

Slotenmaker bellen

Bel voordat je de slotenmaker belt eerst altijd de bijstandsdienst van je verzekeraar. 

Die is 24 uur op 24 bereikbaar, het contactnummer vind je terug op de website. Zij verwijzen je meestal door naar een slotenmaker met wie ze vaak samenwerken en een partnership afsloten. Let op: contacteer je een slotenmaker die geen overeenkomst heeft met de verzekeraar, dan moet je soms zelf de kosten betalen. 

Tussenkomst brandverzekering kosten slotenmaker

Voor de depannage, inclusief verplaatsing en interventie, door een slotenmaker betaal je al snel 125 tot meer dan 300 euro. Bij noodinterventies ‘s avonds en ‘s nachts rekent de slotenmaker ook supplementen aan. Heel wat verzekeraars vergoeden dit bedrag volledig. Sommige beperken de terugbetaling wel tot één keer per jaar. 

Als je slot niet meer te repareren is en vervangen moet worden, komt niet elke verzekeraar tussen. Daarvoor moet je meestal de bijkomende optie ‘diefstal en vandalisme’ afsluiten. In de praktijk zal je vaak een nieuw slot moeten laten installeren als je sleutel gestolen of verloren is. 

Wat met de franchise?

Bij heel wat verzekeringsmaatschappijen hoef je bij de interventie van een slotenmaker geen franchise te betalen. Dit staat ook expliciet vermeld in de algemene voorwaarden.

En wat als je slot tijdens een inbraak beschadigd is?

Is je slot tijdens een inbraak beschadigd, dan gelden dezelfde regels en procedure: de verzekeraar dekt de depannage door de slotenmaker. Alleen is het schadedossier veel complexer. In het geval van een inbraak zijn er waarschijnlijk spullen gestolen waardoor je dus beter over een bijkomende waarborg diefstal en vandalisme beschikt. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Vergelijk via onze website gemakkelijk diverse verzekeraars en krijg direct een overzicht van goedkopere brandverzekeringen.