Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Betaal je na een auto-ongeval beter je eigen schade of niet? 

Man staat met auto aan de zijjkant van de weg en belt pechverhelping.

Een auto-ongeval gehad? Tot welk bedrag betaal je beter zelf de schade en dus geen beroep te doen op je omniumverzekering? Mijnvergelijker.be legt uit hoe je de correcte beslissing maakt. 

Stel: je rijdt per ongeluk op een parking tegen een paaltje. Qua schade aan het paaltje valt het nogal mee, maar met je bumper is het erger gesteld. Die moet hoe dan ook in de garage vervangen worden. Geen probleem, want je hebt een omniumverzekering die ook je eigen schade dekt. Alleen gaat je premie wel omhoog bij elk schadegeval. Belangrijk dus om je goed af te vragen of je niet beter zelf voor de herstelling betaalt.

Opbouwen schadevrije jaren

Vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit, bouw je zogenaamde ‘schadevrije jaren’ op. Vroeger bestond het officiële bonus-malussysteem, maar dat is afgeschaft en nu kan elke verzekeraar een eigen bonus-malusregeling op poten zetten. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, speelt nog altijd een belangrijke rol bij de berekening van je premie. Als je een jaar geen schade veroorzaakt of je geeft ze niet aan bij je verzekeraar, dan verdien je telkens één ‘schadevrij jaar’. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je verzekeraar je geeft op je verzekeringspremie. Geef je een schadegeval wél aan, dan verlies je schadevrije jaren. Dat betekent dus ook dat je premie zal stijgen.  Tenzij je gebruik maakt van je ‘joker’ natuurlijk. De schadevrije jaren belanden op je schadeattest. Dat moet je opvragen als je verandert van verzekeraar, en geeft een overzicht van je schadeverleden bij alle verzekeraars waar je de laatste vijf jaar verzekerd was. Aan de hand daarvan krijg je dan een premie die start met dezelfde korting.

De joker bij een auto-ongeval inzetten

Wie diverse jaren na elkaar geen schadegevallen veroorzaakt of doorgeeft, wordt daarvoor beloond door zijn verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden een joker aan. Die jokers kun je dan gebruiken om een stijging van je autopremie te voorkomen. Niet elke verzekeraar heeft zo’n joker, soms gaat het om awards of een superbonus. De verzekeraars die je
terugvindt via Mijnvergelijker.be hanteren verschillende systemen. Bij de ene krijg je een joker na vijf schadevrije jaren. Die joker kun je dan eenmalig gebruiken. Bij een andere krijg je na weer vijf schadevrije jaren een nieuwe joker, zodat je er twee hebt om te gebruiken. Goed vergelijken dus!

Wanneer schade claimen bij een auto-ongeval?

Wanneer betaal je beter je schade zelf als je een omniumverzekering hebt? Het belangrijkste
is dat je kijkt naar je franchise, zeg maar het vrijstellingsbedrag dat je sowieso zelf moet betalen. Is de schade lager of iets hoger dan het franchisebedrag, dan geef je best nooit de schade door. De premieverhoging die je verzekeraar zal doorvoeren mocht je de schade wél doorgeven, ligt op lange termijn veel hoger dan het schadebedrag dat je nu zelf moet betalen. Tenzij je dus een joker hebt. Maar zelfs dan moet het schadebedrag dat je claimt behoorlijk hoog zijn, want je zal weer vijf jaar schadevrij moeten rijden om een nieuwe joker te bemachtigen.

Kun je ook onverzekerbaar worden?

Rij je nog niet lang en veroorzaak je een schadegeval, dan kan de korting die je krijgt van je verzekeraar omslaan in een forse surplus. Daarbij betaal je een extra bedrag bovenop de basispremie, dat kan oplopen tot 100%. Sommige mensen zijn door de vele schadegevallen zelfs onverzekerbaar. Resultaat? Bij een gewone verzekeraar kunnen ze geen BA- autoverzekering meer afsluiten. Ze kunnen wel terecht bij het Tariferingsbureau, dat hen toch een verzekering zal voorstellen. Je moet dan wel door minstens 3 gewone verzekeraars geweigerd zijn, of minstens 3 verzekeringsvoorstellen hebben gekregen met een hoge premie of een hoge vrijstelling.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je verzekering!