Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Vanaf september schakelt Telenet 3G uit: wat betekent dat voor jou?

Vrouw belt met haar smartphone dat 3G-compatibel is in een menigte.

Misschien zie je bovenaan je smartphonescherm soms nog eens ‘3G’ verschijnen. Voor Telenet- en BASE-abonnees zal dat vanaf september langzaam verdwijnen. De provider faseert namelijk het 3G-netwerk uit, waardoor er meer frequentieruimte vrijkomt voor de uitrol van 5G.

Naast Telenet gaat ook Proximus zijn 3G-netwerk uitfaseren eind 2024. Orange startte eerder dit jaar al. Door 3G uit te faseren, komt er frequentieruimte vrij om het 4G-netwerk te verbeteren, maar ook om 5G verder uit te rollen

3G bestaat in België al sinds 2004 en heeft intussen veel relevantie verloren. Volgens Telenet maakt nog maar één procent van zijn klanten met een mobiel abonnement gebruik van 3G. Het merendeel van de klanten belt en surft enkel nog via 3G wanneer ze op een plek zijn waar het 4G-netwerk verzadigd is of waar er een slechte dekking heerst.

Uitfasering van 3G: de gevolgen

De impact van de uitfasering van 3G is tweeledig. Enerzijds kan je mobiel surfen via een sneller 4G-netwerk met betere belkwaliteit en een efficiënter energieverbruik. Daarnaast kan je op meer plaatsen via 5G kunnen bellen en surfen. Hiervoor moet je smartphone wel 5G-compatibel zijn.

Anderzijds is de uitfasering slecht nieuws voor wie nog via 3G belt of surft. De kans dat je een toestel gebruikt dat niet op het 4G-netwerk kan, is klein. In het geval van Samsung en Apple gaat het dan bijvoorbeeld om alle toestellen ouder dan de Galaxy S4 en iPhone 5s. Die toestellen dateren al van 2013. Als je ooit al 4G, 4G+, LTE of 5G bovenaan je smartphonescherm hebt zien staan, zit je hoe dan ook safe. 

Check je instellingen

Je toestel kan geschikt zijn voor 4G of zelfs 5G, maar je instellingen kunnen verouderd zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je smartphone dateert van toen 4G nog niet de standaard was. Controleer daarom bij de instellingen van je toestel of surfen en bellen via 4G geactiveerd zijn. 

Een nieuwe smartphone kopen

Is je toestel meer dan tien jaar oud en kan je niet bellen en surfen via 4G of 5G? In dit geval koop je beter een nieuwe smartphone. Een belangrijke vraag hierbij is of je een smartphone mag kiezen dat enkel 4G ondersteunt. 

Het is niet duidelijk wanneer 4G verdwijnt, maar waarschijnlijk niet voor 2030. Als je nu een toestel koopt dat enkel 4G ondersteunt, kan je het dus nog zeker zes jaar of langer gebruiken.

Toch is dit het uitgelezen moment om een toestel te kopen waar je meer dan tien jaar mee verder kan en 5G-compatibel is. Dat is trouwens het geval voor de meeste smartphones die vandaag op de markt komen. Ben je nog op zoek naar een abonnement voor je nieuwe smartphone? Via Mijnvergelijker.be vergelijk je gratis alle abonnementen bij verschillende providers.