Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Downloaden of streamen: wat verbruikt het minste data?

Man bekijkt YouTube-filmpje dat vastloopt door te trage wifi

Films en muziek downloaden: die tijd is voorbij. Tegenwoordig gaat bijna alles via streaming. Daardoor is ons dataverbruik de voorbije jaren sterk toegenomen. Maar is streaming altijd de beste optie? 

Films of series kijken en muziek luisteren doen we via streaming. Ook het streamingaanbod is de afgelopen jaren geëxplodeerd: er is Netflix, Disney+, Amazon Prime, Streamz, enzovoort. Maar wat is streaming? 

Wat is streaming?

Streaming is het afspelen van content zonder dat je die content eerst moet downloaden of uploaden. Tijdens het streamen wordt er een beperkte hoeveelheid gegevens op je toestel bewaard. Dit is slechts tijdelijk en dient als buffer om een wegvallende internetverbinding of verschil in overdrachtssnelheid op te vangen. Stop je met streamen, dan verdwijnen deze gegevens van je smartphone.

Streamen versus downloaden

Streaming biedt tal van voordelen. Doordat je de bestanden niet eerst volledig moet downloaden, is streamen erg gebruiksvriendelijk. Je kan direct beginnen te luisteren. Bovendien valt de internetverbinding niet constant weg doordat er steeds een beperkte hoeveelheid data op je toestel bewaard wordt. Vandaar ook het succes van Netflix en Spotify

Het grote voordeel van films, series of muziek te downloaden, is dat je zelfs offline kan bekijken of luisteren. Dat is handig wanneer je onderweg bent en geen mobiele datagegevens wil verbruiken of simpelweg geen bereik hebt. Er bestaat ook zoiets als progressieve downloads, waarbij je al kan beginnen te kijken of luisteren wanneer je bestand nog niet volledig is gedownload.

Dataverbruik

Zowel downloaden als streamen verbruikt internetdata. Dat dataverbruik ligt even hoog als de audio of video dezelfde kwaliteit heeft. Een gemiddeld audiobestand of muzieknummer is 10 MB groot, een film in HD is goed voor één gigabyte of meer. Downloaden en streamen verbruiken dus best wat dataverkeer. Zeker als je gebruik maakt van mobiele data in plaats van een vaste internetverbinding lopen de kosten aardig op.

Downloaden of streamen?

Of downloaden of streamen het interessantste is, hangt af van de situatie. Vooral als je naar films kijkt of muziek luistert via je smartphone kan je keuze voor streaming of downloaden verschillen.

Weet je op voorhand welke film je wil bekijken of welke podcast je wil luisteren? Download dan je mediabestanden. Twee films en tien muziekalbums zijn al snel goed voor een verbruik van 4 GB. De data die je uitspaart, kan je voor andere zaken gebruiken.

Ook wanneer je thuis over een abonnement met beperkt internet beschikt, is het beter om films of muziekalbums te downloaden. Zeker als je ze meerdere keren wil bekijken of luisteren.

Auto-downloads bieden redding

Ben je op dit moment een grote fan van een bepaalde serie? Schakel dan de functie ‘Downloads voor jou’ aan op je Netflix-app. Dankzij deze functie downloadt de app automatisch content die je leuk vindt. Netflix zal de afleveringen downloaden wanneer je met wifi verbonden bent. Op die manier staan er steeds aflevering offline voor je beschikbaar. 

Ook Spotify heeft een gelijkaardige functie. Komt de nieuwste aflevering van je favoriete podcast online, dan zal de app die automatisch downloaden wanneer je wifiverbinding hebt. Hiervoor moet je wel de functie ‘auto-download episodes’ inschakelen. Met je favoriete artiesten of playlists kan dat niet automatisch. Je moet de playlists of het oeuvre van je favoriete artiest of band dus zelf, manueel downloaden.