Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Uitvaartverzekering: kies een verzekerd bedrag dat ook over 30 jaar nog voldoet

Ouder koppel vraagt raad bij uitvaartconsulent voor hoeveel ze moet verzekeren
Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering is een must als je je nabestaanden niet met hoge begrafeniskosten wil opzadelen. Maar vergeet niet om rekening te houden met de kostprijs van een begrafenis. Een verzekerd bedrag van 5.000 euro vandaag heeft niet dezelfde waarde als over 30 jaar. Mijnvergelijker.be vertelt je hoe je het juiste bedrag berekent.

Dankzij een uitvaartverzekering vermijd je dat vrienden of familie achterblijven met een financiële kater. Wie een afsluit, bouwt in feite een kapitaal op door een jaarlijkse of maandelijkse premie te betalen.

Andere factoren

Naast je leeftijd speelt ook de duurtijd van de verzekering, de formule en het uit te keren bedrag een rol bij het bepalen van de maandelijkse of jaarlijkse premie. Sommige uitvaartverzekeringen dekken een bepaald totaalbedrag. Dat bedrag wordt na je overlijden uitgekeerd aan je nabestaanden. Dit bedrag dient om alle kosten van de uitvaart te betalen. De meeste uitvaartverzekeraars betalen het verzekerde bedrag meestal direct uit aan de nabestaanden. Zo kunnen de kosten voor de begrafenis of crematie direct betaald worden.

Verzekerd bedrag bepalen

Voor welk bedrag verzeker je het best? Het leven wordt duurder. Wie vandaag dus voor 5.000 euro een uitvaartverzekering afsluit, moet weten dat nabestaanden hier over een paar jaar minder mee kunnen betalen. De prijzen van algemene producten en diensten stijgen dan ook bijna jaarlijks.

Voorbeeldsimulatie

Stel dat iemand van 50 jaar een uitvaartverzekering afsluit voor 5.000 euro. De persoon wil de betaling van de premie spreiden over 30 jaar. Bovendien blijft de inflatie schommelen rond de 3% per jaar. Rekening houdend met de inflatie moet die persoon binnen dertig jaar dus beschikken over een totaalbedrag van zo’n 12.000.

Indexering

Gelukkig blijft je verzekerd kapitaal bij een uitvaartverzekering plusminus gelijk in waarde. Dit komt door een jaarlijkse indexering die wordt toegepast op het verzekerde kapitaal. Maar een jaarlijkse indexering wordt niet altijd toegepast. Let bijvoorbeeld op wanneer je kiest voor een eenmalige betaling.

Graag een uitvaartverzekering afsluiten? Via Mijnvergelijker.be vergelijk je verschillende verzekeraars. Al voor een klein maandelijks bedrag sluit je een af.