Brandverzekering verhuurder

De regels voor huurders en verhuurder zijn verschillend wanneer het aankomt op het afsluiten van een brandverzekering. Toch heb jij als verhuurder ook een grote verantwoordelijkheid en moet je je houden aan je opgelegde rechten en plichten. Krijg hier onder alle info.

Is een brandverzekering verplicht voor verhuurder?

Sinds 1 januari 2019 ben je als verhuurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor je huurwoning in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië geldt die verplichting niet. Een brandverzekering voor een verhuurder moet verplicht minstens brand en waterschade dekken.

Wat dekt een verhuurder brandverzekering?

Een brandverzekering voor verhuurders moet verplicht dekken:

  • Brand-, rook- en roetschade
  • Waterschade
  • Schade door blikseminslag
  • Storm-, sneeuw- en hagelschade
  • Glasbreuk
  • Schade door natuurrampen, overstromingen: overstroming, grondverzakkingen, …
  • Schade door stookolie
  • Schade die je woning veroorzaakt bij derden: eigen woningbrand die overslaat naar de woning van je buren.
  • Diefstal en vandalisme (aanvullende verzekering)
  • Rechtsbijstand (aanvullende verzekering)

Daarnaast kan je als huurder ook aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een diefstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering zijn dus niet verplicht, maar wel interessant. Schade aan het gebouw betaalt je huurder namelijk niet. Denk bijvoorbeeld aan graffiti op de muren of een gebroken ruit.

Hoeveel betaal je als verhuurder voor een brandverzekering?

De prijs van je brandverzekering als verhuurder verschilt per verzekeraar. Ook volgende factoren spelen een belangrijke rol bij de premiebepaling: 

  • Grootte van je huurwoning: hoe groter je huurwoning, hoe groter de kans op schade. De bijhorende herstellingskosten stijgen waardoor je verzekering voor grotere bedragen moet tussenkomen. Daardoor ligt ook je premie hoger.
  • Materiaal: bestaat je woning uit materiaal dat snel ontbrandt, zoals een rieten dak? Ook dan betaal je een hogere premie. 
  • Leeftijd van je woning: hoe ouder, hoe hoger het risico op schade. 
  • Locatie: als je woning gelegen is in een overstromingsgevoelig gebied, dan betaal je een hogere premie. 
  • Afstand van verhaal: wie de waarborg afstand van verhaal opneemt in zijn verzekering betaalt een hogere premie. Ook al betaal je als huurder een hogere premie, toch is het sterk aangeraden om dit op te nemen in de huurovereenkomst. Je weet als huurder niet of je huisbaas goed verzekerd is. Is hij dat niet, dan kan hij zich tot jou wenden voor schade die zijn verzekeraar niet aan hem wil terugbetalen. Zorg er voor dat in de huurovereenkomst de eigenaar afstand doet van verhaal t.o.v. jou als huurder. Daarbij moet je als huurder ook een brandverzekering afsluiten. De persoonlijke goederen, zoals meubels of andere spullen, van de huurder zijn niet gedekt door de brandverzekering van de verhuurder.

Waarom sluit je het beste een brandverzekering als verhuurder af?

Nieuwwaarde is verzekerd

Als verhuurder laat je je eigendom beter verzekeren tegen nieuwwaarde. Dat betekent dat je woning verzekerd is tegen de prijs die nodig is om het na schade terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. 

De brandverzekering die huurders afsluiten, wordt namelijk berekend op werkelijke waardeDit is de nieuwwaarde verminderd met een slijtagegraad. De slijtagegraad is een waardevermindering bepaald door de ouderdom, de kwaliteit, het gebruik en het onderhoud. De brandverzekering van huurders verzekerd dus niet voldoende om ook de schade van de verhuurder volledig te dekken. Als je als verhuuder geen brandverzekering hebt, kan bij schade dus veel geld verliezen. 

Waarom verzekeren tegen nieuwwaarde?

Regels voor huurwoningen worden steeds strenger. Als verhuurder moet je daarom vaak investeren. Denk aan de plaatsing van betere isolatie of dubbele beglazing. Als door een brand je huurwoning deels vernield is, dan wil je natuurlijk ook dat de kosten die je maakte voor betere isolatie en dubbele beglazing vergoed wordt. M.a.w. je wil je volledige huurwoning herstellen in zijn oorspronkelijke staat.

De huurder draait niet op voor alle kosten

Een huurder is niet altijd aansprakelijk voor schade in je huurwoning. In bepaalde gevallen moet je als verhuurder opdraaien voor de kosten. Enkel voorbeelden:

  • Kortsluiting: als er brand ontstaat door kortsluiting in de elektriciteitskosten betaal jij als verhuurder de kosten. 
  • Schade door storm of overstroming: als verhuurder ben je verplicht om de structuur, ruwbouw en de uitrustingen van het gebouw die noodzakelijk zijn voor het gebruik van de huurwoning te onderhouden. Als er schade is door storm of overstroming moet je dit als verhuurder dus ook herstellen. 
  • Leegstand: als je vorige huurders zijn vertrokken en je nog geen nieuwe huurders hebt gevonden, is er sprake van tijdelijke leegstand. Als er dan brandschade of waterschade ontstaat, kan je geen huurder aansprakelijk stellen.

Behalve bovenstaande vernoemde bulletpoints is er ook een duidelijk onderscheid tussen welke kosten voor de huurder en welke voor de verhuurder zijn.

Blokpolis

De blokpolis, syndicuspolis of verzekering mede-eigendom is een brandverzekering voor een gebouw met meerdere woningen van verschillende eigenaars. De verzekering is afgesloten voor het volledige appartementsgebouw. Dit wil zeggen dat zowel de gemeenschappelijke delen, waaronder bijvoorbeeld de traphal en lift, als ook de appartementen verzekerd zijn. De premie die elke verhuurder moet betalen, wordt bepaald a.d.h.v. zijn aandeel in het gebouw.

Let op!

Een blokpolis dekt niet alles. Denk aan de inboedel van de appartementen. Ook bepaalde renovaties met luxematerialen zijn niet altijd inbegrepen. Het is daarom aangeraden dat elke verhuurder afzonderlijk een brandverzekering afsluit. 

Brandverzekeringen vergelijken

Verhuur jij je eerste woning of appartement? Vergeet dan niet dat ook je huurder verplicht een brandverzekering moet afsluiten. Via Mijnvergelijker.be vergelijk je gemakkelijk verschillende verzekeraars. Zo weet je precies welke verzekering het beste bij je past. 

Brandverzekeringen vergelijken