Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Alle tips om succesvol een brandverzekering af te sluiten

Wie een brandverzekering wil afsluiten, weet dat de keuze van de juiste aanbieder net zo belangrijk is als het selecteren van de juiste dekking. Daarom wil je direct de beste brandverzekering afsluiten. Hieronder krijg je een overzicht van belangrijke aandachtspunten die je niet mag vergeten.

Welke dekking kies je het beste?

In Vlaanderen moet je als huurder de woning minstens verzekeren tegen brandschade of waterschade. Je kan dus zelf kiezen of je hierbij ook je inboedel wil verzekeren of niet. Onder inboedel verstaan we alle spullen die niet aan je huis vasthangen. M.a.w. de keuken maakt bijvoorbeeld geen deel uit van je inboedel, het keukengerei wel.

Maak een gedetailleerde inventarisatie van je bezittingen

Vaak onder- of overschatten mensen de waarde van hun bezittingen. Bij oververzekering betaal je maandelijks of jaarlijks een te hoge premie in vergelijking met de waarde van je inboedel. Bij onderverzekering riskeer je dat de dekking bij schade niet voldoende is om alle kosten te dekken. Het is dus belangrijk om de waarde van je bezittingen realistisch in te schatten. Zo zorg je ervoor dat je verzekering genoeg dekt.

Maak hiervoor een lijst van alle spullen die je in je huis hebt staan (meubels, elektrische toestellen, kleding….) en schat welk bedrag je zou moeten uitgeven als je alles nieuw zou moeten kopen. Dat bedrag is de waarde waarvoor je je inboedel zou moeten verzekeren. Vergeet de zaken niet die je gekregen of geërfd hebt.

Veranderingen in levensomstandigheden

Veranderingen aan je huis, zoals renovaties, beïnvloeden je premie. Bij een renovatie zal de waarde van je woning stijgen. Het is daarom belangrijk dat de verzekeraar hiervan op de hoogte is zodat je verzekering up-to-date is. Zo vermijd je onderverzekering.

Daarnaast beïnvloeden ook veranderingen in de gezinssamenstelling je brandverzekering. Stel dat je als koppel gaat samenwonen, dan is er maar een brandverzekering (per adres) nodig.

Veiligheid is een must

De premie voor je brandverzekering varieert ook naargelang er veiligheidsmechanismen in je woning aanwezig zijn. Denk aan alarmsystemen die je premie kunnen verlagen. Bekijk zeker aan welke voorwaarden je alarm moet voldoen.

Hoger eigen risico en lagere premie betalen

Het eigen risico of franchise is het bedrag dat je eerst zelf betaalt bij een claim voordat de verzekeraar tussenkomt. Sommige mensen kiezen voor een hogere franchise, want dan moeten ze een minder hoge premie betalen. Bij een schadeclaim moeten ze dan wel een hoger bedrag zelf betalen. De franchise wordt verder verduidelijkt in de algemene voorwaarden en/of bijzondere voorwaarden en verschilt per verzekeraar.

Lees meer over hoe de prijs van een brandverzekering wordt beïnvloed.

Uitsluitingen en beperkingen

Veel mensen lezen niet de kleine lettertjes van hun polis en begrijpen vaak niet welke schade wel en niet gedekt is. Het is heel belangrijk om de uitsluitingen en beperkingen in je polis te begrijpen. Zo vermijd je verrassingen als je een claim indient bij de verzekeraar.

Er zijn enkele risico’s dat een brandverzekering verplicht moet dekken. Zo is bijvoorbeeld schade door een overstroming verplicht gedekt. Maar ook hier gelden er bepaalde regels. Is je woning gebouwd voor of binnen 18 maanden nadat je regio een regiozone werd, dan dekt de brandverzekering de kosten. Is je woning na de termijn van 18 maanden gebouwd, dan is de verzekeraar niet verplicht de schade door overstroming te dekken.

Bij wie kan je terecht?

Je kan bij verschillende instanties of personen een brandverzekering afsluiten. Denk aan de traditionele verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast zijn er verzekeringsmakelaars of agenten, zoals wij. Via onze website vergelijk je verschillende verzekeraars. Zo moet je geen websites van verschillende verzekeraars afzonderlijk raadplegen. Bovendien ziet het FSMA erop toe dat onze manier van werken correct verloopt.

Het stappenplan

Via onze website doorloop je verschillende stappen om een geschikte brandverzekering te vinden. Een overzicht van de stappen:

Aanvullende verzekering

Indien je wenst, kan je je brandverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering rechtsbijstand, diefstal of familiale verzekering. Je twijfelt nog? Geen nood, je kan deze ook nog toevoegen na de keuze van je verzekeraar.

Dekking

In de eerste stap van het proces, vragen we je wat je wil verzekeren: woning + inboedel, enkel je woning of enkel je inboedel.

Soort woning

Hier duid je aan of je in een huis of een appartement woont. Woon je in een huis, dan moeten we weten of je in een rijwoning, een halfopen of open bebouwing woont. Huur je een appartement, duid dan aan of dit gelegen is op de benedenverdieping, de eerste verdieping of hoger.

Aantal kamers van je huurwoning

De grootte van je woning bepaalt mee de premie van je brandverzekering. Aan de hand van het aantal kamers dat je vermeldt, krijgen we een idee van hoe groot je woning is. Heb je een woonkamer met een open keuken? Vul dan bij woonkamer 1 en keuken 1 in.

Waarde van je inboedel

Hoeveel je inboedel waard is, bepaalt de premie van je inboedelverzekering.

Hoeveel betaal je maandelijks aan huur?

Vul hier in wat je maandelijks aan huur betaalt. Je hoeft geen rekening te houden met de kosten voor water en energie.

Adres

Je vult je adres in, zodat we je premie kunnen berekenen en we meteen ook de juiste ligging kennen van de te verzekeren woning.

Gewenste startdatum

Heb je net een huurcontract getekend, dan vul je hier de datum in waarop de huurperiode start, met andere woorden de dag waarop je de sleutel zal ontvangen. Verander je van verzekeraar, dan vul je hier de datum in waarop je vorige verzekering ten einde komt.

Persoonlijke gegevens

De gezinssamenstelling en je geboortedatum hebben we nodig indien je nadien nog aanvullende verzekeringen wenst toe te voegen.

Wil je je vergelijking bewaren?

Klik dan op de gele knop en vul je e-mailadres in. We sturen je een mail om je vergelijking opnieuw te kunnen bekijken. Zo hoef je nadien niet alles opnieuw in te vullen. Handig toch?

Het verzekeringsoverzicht

Op basis van je gegevens tonen we een overzicht waarvoor je in aanmerking komt.  Als je voor meerdere producten in aanmerking komt, kan je deze met elkaar vergelijken. Bovenaan tonen we verzekeraar(s) met de beste prijs-kwaliteitverhouding en bij wie je direct een verzekering kan afsluiten.

Persoonlijke gegevens

Heb je je huurdersverzekering gevonden? Twijfel niet en vraag je verzekering onmiddellijk aan. Vul hiervoor de laatste, noodzakelijke persoonsgegevens in. We vragen je naam, voornaam, geslacht, adres, telefoonnummer en beroep. 

Woninggegevens

De informatie in deze stap is noodzakelijk voor de verzekeraar om je te kunnen verzekeren. Zo hebben we een aantal gegevens nodig over de grootte en de afwerking van je woning. Daarnaast willen we weten of deze woning je hoofdverblijfplaats is en of je ze professioneel gebruikt. Als laatste vragen we ook of je in het verleden al te maken kreeg met schade omtrent je brandverzekering.

Controle door verzekeraar en bevestiging

Alles correct ingevuld? Aanvragen maar! Je gegevens worden nu verzameld en doorgestuurd naar de verzekeraar. Na controle door de verzekeraar krijg je een bevestiging als ze je een verzekering wel of niet kunnen aanbieden.

Indien positief krijg je, na betaling, je polis toegestuurd of kan je hem raadplegen via je persoonlijke ruimte bij de verzekeraar. Het afsluitproces is beëindigd.

Brandverzekering vergelijken