Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Rijbewijs behalen

Een rijbewijs B heb je niet alleen nodig om met de wagen te mogen rijden, ook om je auto te verzekeren, moet je in het bezit zijn van een definitief rijbewijs. Wat moet je doen om je rijbewijs in België te behalen?

Het theoretisch rijbewijs

Om in België te kunnen deelnemen aan het theoretisch rijexamen moet je minstens 17 jaar oud zijn. Tijdens het theoretisch examen, zal je moeten bewijzen dat je de wegcode kent. Je bent niet verplicht om lessen te nemen, je kan de wegcode ook zelf instuderen. Enkel wanneer je na 2 deelnames aan het theoretisch examen niet geslaagd bent, moet je verplicht 12 uur theorielessen volgen via een erkende rijschool. De kostprijs van de theorielessen varieert per rijschool, deelnemen aan het theoretisch rijexamen kost je 15 eur.

Wanneer je geslaagd bent in het theoretisch rijexamen, begint de ‘stageperiode met het voorlopige rijbewijs’.

Het voorlopig rijbewijs

Proficiat! Je bent geslaagd in het theoretisch rijexamen. Je kan nu je voorlopig rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Het voorlopig rijbewijs kost je ongeveer 25 eur. Het bedrag kan per gemeente verschillen. Op de achterruit van de wagen waarmee je rijdt moet goed zichtbaar een L-teken worden aangebracht.

Je hebt keuze tussen twee opties om te rijden met een voorlopig rijbewijs.

1. Het voorlopig rijbewijs zonder begeleider

Je kan een voorlopig rijbewijs zonder begeleiding aanvragen. Hiervoor moet je ten minste 18 jaar oud zijn en minstens 20 uur rijlessen gevolgd hebben bij een erkende rijschool. Hierna zal je rijinstructeur oordelen of je bekwaam bent om alleen de openbare weg op te gaan. Krijg je groen licht van de rijschool dan kan je zelf zonder begeleider de weg op. Met het bekwaamheidsattest, het aanvraagformulier voor je voorlopig rijbewijs en je identiteitskaart kan je het voorlopig rijbewijs aanvragen, dit is 18 maanden geldig. Je moet het voorlopig rijbewijs en bekwaamheidsattest altijd bij je hebben wanneer je een auto bestuurt. Je mag maximum twee passagiers meenemen die ingeschreven zijn in België en een in België uitgegeven identiteitskaart hebben. Ze moeten minstens acht jaar een Belgisch of Europees rijbewijs B hebben en mogen de laatste drie jaar geen rijverbod gehad hebben.

2. Het voorlopig rijbewijs met begeleider

Als je kiest voor een rijbewijs met begeleider moet je minstens 17 jaar oud zijn en mag je maximum 2 vaste begeleiders kiezen. Deze begeleiders moeten ingeschreven zijn in België en een in België uitgeschreven identiteitsdocument bezitten. Ze moeten minstens acht jaar een Belgisch of Europees rijbewijs hebben dat geldig is voor het soort voertuig waarvoor ze de leerling begeleiden. De begeleiders mogen de laatste drie jaar geen rijverbod gehad hebben en mogen het afgelopen jaar geen andere leerling-chauffeur begeleid hebben, tenzij het gaat om hun samenwonende partner, (klein)kinderen, zussen, broers of pleegkinderen. Wanneer je rijdt met een vaste begeleider, mag je geen andere passagiers meenemen in je auto. De auto moet een tweede achteruitkijkspiegel hebben voor de begeleider. Je moet ook steeds je voorlopig rijbewijs op zak hebben. Een voorlopig rijbewijs met begeleider blijft drie jaar geldig.

Het praktijkexamen

Om deel te mogen nemen aan het praktijkexamen moet je minstens 18 jaar zijn en ten minste al drie maanden in het bezit zijn van je voorlopig rijbewijs.

Het examen zelf bestaat uit twee delen, een risicoperceptietest en een rijtest op de openbare weg. De risicoperceptietest is een computertest waarbij wordt nagegaan of je de potentiële gevaren in het verkeer kan inschatten.

Tijdens de rijtest zal je in de auto zitten met de examinator en je begeleider, als je een voorlopig rijbewijs met begeleider hebt. De examinator zal oordelen of je bekwaam bent om zelfstandig de openbare weg op te gaan met een definitief rijbewijs. Tijdens deze test zal je ook twee manoeuvres moeten uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld keren in een smalle straat zijn, of parkeren tussen twee wagens. Een praktijkexamen kost je 36 eur.

Geslaagd? Proficiat, je kan nu je rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Het definitief rijbewijs kost ongeveer 25 eur, afhankelijk van de gemeente.

​Let op…

Ben je twee keer niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan moet je 6 uur praktijklessen volgen bij een erkende rijschool vooraleer je opnieuw een praktijkexamen mag afleggen.

Het terugkommoment

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur die je moet volgen binnen de zes tot negen maanden na het behalen van het definitief rijbewijs B. Je moet aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • ​Je hebt je voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld na 30 september 2017 OF je hebt het voor 1 oktober 2017 aangevraagd en omgewisseld naar een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden
  • Je voorlopig en definitief rijbewijs werden afgeleverd door een Vlaamse gemeente
  • Je woont na het behalen van je definitief rijbewijs in Vlaanderen

De opleiding bestaat uit praktijkoefeningen om bijvoorbeeld de remafstand beter in te schatten of te weten wat de gevolgen van sms’en achter het stuur kunnen zijn. Ook wordt er tijd gemaakt voor een kort groepsgesprek om te bespreken hoe mensen omgaan met groepsdruk als ze bijvoorbeeld de BOB van het gezelschap zijn.

Deze opleiding kost 103 eur, na de opleiding is er geen examen meer.