Dubbel verzekerd?
Kijk in de voorwaarden van je autoverzekering na waarvoor je allemaal verzekerd bent. Soms is een bijstandsverzekering in je autoverzekering inbegrepen en hoef je dus helemaal geen aanvullende bijstandsverzekering af te sluiten. Dat is letterlijk weggegooid geld. Je kan immers maar door één verzekeraar vergoed worden voor eenzelfde schadegeval.
Bundel de waarborg rechtsbijstand
Je kan bij je autoverzekering een aanvullende verzekering “rechtsbijstand” nemen. Je kan ook een rechtsbijstandsverzekering afsluiten aanvullend op je brandverzekering, familiale verzekering… Voor elke rechtsbijstandsverzekering gekoppeld aan een andere polis betaal je ook een premie. Je kan soms geld besparen door de rechtsbijstand aan de individuele polissen te schrappen en te bundelen in een overkoepelende rechtsbijstandsverzekering. Op die manier betaal je één premie voor juridische bijstand voor al je verzekeringen.
Betaal kleine schades zelf
Een schadegeval aan je verzekeraar aangeven, heeft mogelijk gevolgen voor de premie van je autoverzekering. Je stijgt op de bonusmalusladder, waardoor je premie duurder wordt. Voor kleine schades, zoals een kapotte zijspiegel, is het meestal niet voordelig om aan je verzekeraar een schadevergoeding te vragen. De stijging van je premie zal je op termijn waarschijnlijk meer kosten dan wanneer je de schade zelf betaalt. Een premiestijging na een schadegeval is immers niet na één jaar weggewerkt. Het duurt verschillende jaren om de premie opnieuw af te bouwen.
Schakel over op een kilometerverzekering
Als je jaarlijks minder dan 15.000 km met de auto rijdt, ben je doorgaans beter af met een kilometerverzekering. De premie van een kilometerverzekering is samengesteld uit een vast en een variabel deel. Het variabele deel van de premie wordt aangepast in functie van het aantal kilometer dat je gedurende een verzekeringsjaar rijdt. Rij je minder kilometers dan eerst gedacht, dan krijg je een stuk van het variabele deel van de premie terugbetaald. Rij je meer kilometers dan opgegeven, dan betaal je het verschil bij.
Betaal je autoverzekering met een jaarlijkse premie
Bij sommige verzekeraars kan je ervoor kiezen om je autopremie maandelijks te betalen. Je hoeft dan geen honderden euro’s te voorzien tegen de jaarvervaldag van je polis. Maandelijks wordt je rekening via domiciliëring automatisch gedebiteerd. Sommige verzekeraars rekenen echter extra kosten aan als je je premie maandelijks wil betalen. De som van de maandelijkse premies is dan hoger dan de jaarlijkse premie.
Vergelijk elk jaar verschillende verzekeraars
Een autoverzekering wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Dat wil zeggen dat, als je geen actie onderneemt, je vanzelf de volgende afrekening van je premie zal ontvangen. Als je van autoverzekeraar wil veranderen, moet je je lopende verzekering ten laatste 3 maanden voor de jaarvervaldag opzeggen. Noteer dus een viertal maanden vóór de vervaldag in je agenda dat het tijd is om verzekeraars te gaan vergelijken. Op die manier kan je vaak genieten van kortingen die verzekeraars aanbieden voor nieuwe klanten.
Ook wanneer er iets in je situatie verandert, kan het zijn dat je huidige autoverzekering niet meer de beste keuze voor je is. Ben je verhuisd, heb je een nieuwe auto gekocht, of net na een schadegeval, kan je je lopende verzekering opzeggen om naar een andere verzekeraar over te stappen. In deze gevallen moet je enkel een opzegtermijn van 1 maand respecteren. Een jaarlijkse vergelijking zorgt er dus voor dat je steeds de autoverzekering hebt die het best bij jouw situatie aansluiten, tegen de scherpste prijs.