De aankoopprijs
Als je een auto koopt bij een autohandelaar betaal je een aankoopprijs inclusief 21% BTW. De autohandelaar is immers BTW-plichtig en stort het bedrag van de BTW door aan de overheid. Op de aankoopfactuur is de nettoprijs, het bedrag van de BTW en de totaalprijs vermeld.
Een particulier is niet BTW-plichtig en moet dus bij de verkoop van zijn auto geen BTW doorstorten aan de Staat. Als je een auto koopt van een particuliere verkoper, maakt deze een verkoopovereenkomst op met vermelding van het bedrag dat je voor de auto betaalt.
De nummerplaat
Als je een auto koopt, moet je deze op jouw naam laten inschrijven. Om de auto in te schrijven bezorgt de verkoper jou een “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”, het roze formulier, in de volksmond. Met dit formulier kan je, bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV), een nummerplaat aanvragen.
Een standaard nummerplaat kost 30 euro. Wil je liever een gepersonaliseerde nummerplaat? Dan tel je hiervoor 1.000 euro neer.
Heb je al een nummerplaat, dan gebruik je het roze formulier om je nieuwe auto op je bestaande nummerplaat te laten inschrijven. Je oude auto wordt dan automatisch van jouw naam geschrapt.
Belasting op Inverkeerstelling (BIV)
Van zodra je wagen op jouw naam is ingeschreven, ontvang je een aanslagbiljet van DIV. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.
De Belasting op Inverkeerstelling is zowel voor nieuwe als voor tweedehandswagens verschuldigd. Daarom wordt ze, heel toepasselijk, ook wel inschrijvingstaks genoemd. Hoe de BIV berekend wordt, verschilt in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Hier vind je de berekeningen voor de verschillende gewesten.
De verkeersbelasting
Iedereen die een auto heeft ingeschreven bij de DIV, ontvangt elk jaar automatisch een aanslagbiljet voor de verkeersbelasting.
Hoeveel verkeersbelasting je jaarlijks betaalt, hangt af van de auto waarmee je rijdt, maar ook in grote mate van de plek waar je woont. De verkeersbelasting wordt namelijk geregeld op niveau van de gewesten.
De brandstofkosten
Je maandelijkse brandstofbudget hangt af van het aantal kilometer dat rijdt en het type motor van je auto. Ook het vermogen van je auto en of je veel of weinig in de stad rijdt, speelt een rol. Als je een nieuwe wagen koopt, vind je het gemiddelde verbruik van de auto van je keuze in de technische gegevens.
Om de brandstofkosten binnen de perken te houden, stem je best het type wagen dat je koopt af op het gebruik dat je ervan zal maken. Rij je meestal korte afstanden in de stad, dan zal de kost voor brandstof veel hoger liggen als je met een zware SUV rijdt, dan als je met een kleine stadswagen met benzine of elektrische motor rijdt.
Het onderhoud
Je auto regelmatig laten onderhouden, verhoogt de veiligheid op de weg. Meestal is een klein onderhoud elke 15.000 km noodzakelijk. Rij je minder dan 15.000 km per jaar, dan heeft je auto jaarlijks een onderhoud nodig. Elke 30.000 km moet je auto een groot onderhoud krijgen.
De prijs van een onderhoud hangt af van het merk en type wagen waarmee je rijdt. Net zoals er tussen de verschillende merken grote verschillen in aankoopprijs zijn, is dit ook zo met de prijs van een onderhoud. De dealer kan je hierover informeren.
De verzekering
Een belangrijk deel van de jaarlijkse kost van je auto, gaat naar de verzekering. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is in België verplicht. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je auto mini omnium of full omnium te verzekeren en om je autoverzekering verder uit te breiden met aanvullende verzekeringen.
Net zoals er grote verschillen kunnen zijn in de prijs van het onderhoud van je wagen, is dit ook het geval met de prijs van je autoverzekering. Verschillende verzekeraars vergelijken is daarom altijd een goed idee. Hou in de vergelijking niet alleen rekening met de premie die je zal moeten betalen, maar vergelijk ook de waarborgen. Mijnvergelijker.be berekent de prijs-kwaliteitsscore van elke verzekering. We vergelijken de verschillende verzekeringen, waarbij de beste verzekering aan de scherpste prijs voor jou, bovenaan staat.