Welke dekking kies je het beste?
In Vlaanderen moet je als huurder de woning minstens verzekeren tegen brandschade of waterschade. Je kan dus zelf kiezen of je hierbij ook je inboedel wil verzekeren of niet. Onder inboedel verstaan we alle spullen die niet aan je huis vasthangen. M.a.w. de keuken maakt bijvoorbeeld geen deel uit van je inboedel, het keukengerei wel.
Maak een gedetailleerde inventarisatie van je bezittingen
Vaak onder- of overschatten mensen de waarde van hun bezittingen. Bij oververzekering betaal je maandelijks of jaarlijks een te hoge premie in vergelijking met de waarde van je inboedel. Bij onderverzekering riskeer je dat de dekking bij schade niet voldoende is om alle kosten te dekken. Het is dus belangrijk om de waarde van je bezittingen realistisch in te schatten. Zo zorg je ervoor dat je verzekering genoeg dekt.
Maak hiervoor een lijst van alle spullen die je in je huis hebt staan (meubels, elektrische toestellen, kleding….) en schat welk bedrag je zou moeten uitgeven als je alles nieuw zou moeten kopen. Dat bedrag is de waarde waarvoor je je inboedel zou moeten verzekeren. Vergeet de zaken niet die je gekregen of geërfd hebt.
Veranderingen in levensomstandigheden
Veranderingen aan je huis, zoals renovaties, beïnvloeden je premie. Bij een renovatie zal de waarde van je woning stijgen. Het is daarom belangrijk dat de verzekeraar hiervan op de hoogte is zodat je verzekering up-to-date is. Zo vermijd je onderverzekering.
Daarnaast beïnvloeden ook veranderingen in de gezinssamenstelling je brandverzekering. Stel dat je als koppel gaat samenwonen, dan is er maar een brandverzekering (per adres) nodig.
Veiligheid is een must
De premie voor je brandverzekering varieert ook naargelang er veiligheidsmechanismen in je woning aanwezig zijn. Denk aan alarmsystemen die je premie kunnen verlagen. Bekijk zeker aan welke voorwaarden je alarm moet voldoen.
Hoger eigen risico en lagere premie betalen
Het eigen risico of franchise is het bedrag dat je eerst zelf betaalt bij een claim voordat de verzekeraar tussenkomt. Sommige mensen kiezen voor een hogere franchise, want dan moeten ze een minder hoge premie betalen. Bij een schadeclaim moeten ze dan wel een hoger bedrag zelf betalen. De franchise wordt verder verduidelijkt in de algemene voorwaarden en/of bijzondere voorwaarden en verschilt per verzekeraar.
Lees meer over hoe de prijs van een brandverzekering wordt beïnvloed.
Uitsluitingen en beperkingen
Veel mensen lezen niet de kleine lettertjes van hun polis en begrijpen vaak niet welke schade wel en niet gedekt is. Het is heel belangrijk om de uitsluitingen en beperkingen in je polis te begrijpen. Zo vermijd je verrassingen als je een claim indient bij de verzekeraar.
Er zijn enkele risico’s dat een brandverzekering verplicht moet dekken. Zo is bijvoorbeeld schade door een overstroming verplicht gedekt. Maar ook hier gelden er bepaalde regels. Is je woning gebouwd voor of binnen 18 maanden nadat je regio een regiozone werd, dan dekt de brandverzekering de kosten. Is je woning na de termijn van 18 maanden gebouwd, dan is de verzekeraar niet verplicht de schade door overstroming te dekken.
Bij wie kan je terecht?
Je kan bij verschillende instanties of personen een brandverzekering afsluiten. Denk aan de traditionele verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast zijn er verzekeringsmakelaars of agenten, zoals wij. Via onze website vergelijk je verschillende verzekeraars. Zo moet je geen websites van verschillende verzekeraars afzonderlijk raadplegen. Bovendien ziet het FSMA erop toe dat onze manier van werken correct verloopt.
Het stappenplan
Via onze website doorloop je verschillende stappen om een geschikte brandverzekering te vinden. Een overzicht van de stappen: