Stormschade: wat moet je doen?

De klimaatopwarming zorgt steeds vaker voor extreme weersomstandigheden. Stormen komen meer en meer voor. Wat moet je doen als je woning door een storm beschadigd is? We leggen het je op deze pagina uit.

Wanneer spreken we van een storm?

De wet bepaalt dat we spreken van een storm vanaf een windkracht van 100 km per uur. Sommige verzekeraars bepalen echter dat ze stormschade vergoeden vanaf een windkracht van 80 km per uur. De algemene voorwaarden van je woonverzekering vermelden vanaf welke windkracht jouw verzekeraar stormschade vergoedt.

Je eigen woning

Stormschade is een verplichte waarborg in de brandverzekering. Als je een brandverzekering afsluit, ben je dus automatisch verzekerd voor stormschade aan je woning. Er kunnen wel verschillen zijn tussen de verzekeraars in wat er wel en niet gedekt is. Zo zijn meestal zaken die buiten staan (denk aan een trampoline of tuinmeubilair) in je inboedelverzekering niet gedekt tegen stormschade. Deze staan dan uitdrukkelijk vermeld als uitsluiting in de polisvoorwaarden.

Voor stormschade aan je auto, kan je beroep doen op je autoverzekering.

De woning van de buren

Tijdens een voorjaarsstorm waait een deel van de pannen van het dak van je woning en belanden tegen het raam van de woning van de buren. De ruit is gebarsten. Jouw brandverzekering zal de herstelling van het dak van jouw woning betalen, en de vervanging van de ruit bij de buren.

Tijdens diezelfde storm waait een boom uit jouw tuin om en zorgt voor schade bij de buren. Dan betaalt de brandverzekering van de buren de schade. Als de buren echter kunnen aantonen dat de boom ziek was en hij daarom is omgewaaid, dan ben jij wel verantwoordelijk. Je had dit immers moeten opmerken en ervoor moeten zorgen dat hij geen schade kon veroorzaken. Je kan dus voor de schade aansprakelijk gesteld worden.

Dit moet je doen

Van zodra je de schade opmerkt, moet je aangifte doen bij de verzekeraar. Maak duidelijke foto’s van de schade en bezorg die ook aan de verzekeraar. Contacteer een vakman om een offerte te maken voor de herstelling van de schade. Van zodra je de offerte hebt, bezorg je die ook aan de verzekeraar zodat deze de schadevergoeding kan berekenen. Hou er rekening mee dat je brandverzekering een eigen risico voorziet, de vrijstelling. Dit is het bedrag van de schade dat je zelf zal moeten betalen.

Neem ook maatregelen zodat bijkomende schade vermeden wordt. Is het dak van je woning beschadigd? Dek dit dan af met een zeil zodat regen niet door het dak naar binnen kan sijpelen en je muren kan beschadigen. De kosten die je maakt om verdere schade te vermijden, worden meestal ook door de verzekeraar terugbetaald.