Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Moet je je inboedel verzekeren?

Je brandverzekering voor de woning die je eigendom is en je huurdersaansprakelijkheidsverzekering kan je uitbreiden met een brandverzekering voor je inboedel. Dat is niet verplicht, maar waarom het wel verstandig is, lees je hieronder.

Wat behoort tot je inboedel?

Je inboedel zijn alle spullen die je kan oppakken of die je kan verplaatsen zonder dat je schade toebrengt aan de constructie van het gebouw. Je meubels, je televisie, je wasmachine, je kleding, kortom alles wat zich in huis bevindt en geen deel uitmaakt van het gebouw, behoort tot je inboedel.

Waarom verzekeren?

Vaak heb je geen idee wat de waarde is van alle spullen die je in huis hebt. Tot ze moeten vervangen worden. Als je volledige inboedel vernietigd zou zijn en je moet alles vernieuwen, zal dat een aardige duit kosten. Een verzekering voor je inboedel is niet bij wet verplicht, maar zeker het overwegen waard. Voor een kleine premie verzeker je immers je bezittingen tegen alle risico’s die in de brandverzekering voor het gebouw en de huurdersaansprakelijkheidsverzekering voorzien zijn. Bovendien voorzien veel verzekeraars ook dat de spullen van je gasten verzekerd zijn bij een schadegeval. Heb je bezoek en breekt er dan brand uit die ook een aantal zaken van je gasten beschadigt, dan komt je inboedelverzekering vaak tussen. Geen verplichting, maar wel een goed idee dus.

Hoe bepaal je wat je inboedel waard is?

Om je inboedel te verzekeren, moet je weten hoeveel hij waard is. De verzekerde waarde van je inboedel zal bepalen welke premie je betaalt voor je verzekering. Om de te verzekeren waarde van je inboedel te bepalen, maak je best een lijst van alle spullen die je in huis hebt. Niet alleen de zaken die je zelf hebt gekocht, maar ook dingen die je gekregen hebt. Maak dan een schatting wat het je zou kosten als je alle spullen nu nieuw zou moeten aankopen. De som van alle aankoopprijzen is de te verzekeren waarde van je inboedel.

Index en slijtage

De waarde van je inboedel vermeld in de polis, is dus de totaalprijs van de aankoop van een nieuwe inboedel op het moment dat je de polis tekent. Maar de prijzen kunnen stijgen, en je inboedel veroudert. Hoe zit dat dan als je een schade hebt, is de verzekerde waarde vermeld in je polis dan nog wel realistisch?

Net zoals de premie van je inboedelverzekering geïndexeerd wordt, is dat ook het geval met de verzekerde waarde. Deze waarde volgt dus in principe de algemene stijging van prijzen. Anderzijds verminderen de meeste verzekeraars voor bepaalde goederen deze waarde met de slijtage. Slijtage betekent de waardevermindering door ouderdom, gebruik en onderhoud van het goed. Op welke goederen een slijtage wordt toegepast en op welke niet, vind je terug in de algemene voorwaarden van je contract.