Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Rookmelders: wettelijk verplicht en must have voor je eigen veiligheid!

Sinds 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen verplicht zijn uitgerust met rookmelders of een branddetectiesysteem. Hoe dat juist in elkaar zit, lees je op deze pagina.

Wat doet een rookmelder?

Het woord zegt het zelf: een rookmelder reageert op rook en maakt een fel geluidssignaal wanneer de concentratie rook in de lucht een bepaalde drempel overschrijdt. Hoe sneller je een brand opmerkt, hoe meer tijd je hebt om je woning te verlaten en hoe kleiner de kans dat er slachtoffers vallen.

Wanneer zijn rookmelders verplicht?

Rookmelders waren al langer verplicht in nieuw te bouwen woningen, woningen die gerenoveerd werden en waarvoor een bouwvergunning vereist is, huurwoningen en studentenkamers en woningen waarvoor een bijzondere sociale lening is toegekend. Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen.

Wie moet de rookmelders plaatsen?

In huurwoningen moet de verhuurder zorgen voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders. Kiest de verhuurder voor rookmelders die werken op vervangbare batterijen, dan is het aan de huurder om de batterijen tijdig te vervangen.

Ga je je woning verbouwen of renoveren en dien je hiervoor een aanvraag voor een bouwvergunning in, dan moet je op de bouwplannen aanduiden waar je de rookmelders zal installeren.

“Voldoende” rookmelders

Elke woning moet uitgerust zijn met “voldoende” rookmelders. Maar wat is voldoende? Voor een zelfstandige woning, dat is een eengezinswoning, appartement of studio, moet er op elke verdieping minstens één rookmelder aanwezig zijn. Studentenkamers moeten elk hun eigen rookmelder hebben.

Verplicht voor de brandverzekering?

Hoewel een rookmelder door de wet verplicht is, zal de verzekeraar toch tussenkomen bij schade na een brand als er geen detectoren in de woning geplaatst zijn. Wel sensibiliseren verzekeraars regelmatig hun klanten door het nut van rookmelders onder de aandacht te brengen. Ze redden immers levens en helpen vaak om de schade te beperken.

Tips voor het plaatsen en onderhoud van de rookmelders

  • kies voor optische rookmelders, ze werken efficiënter
  • plaats de melders op minstens 30 cm van de hoeken tussen de wanden
  • test af en toe de rookmelders door de testknop in te drukken
  • heb je rookmelders met een vervangbare batterij gekocht, plaats dan onmiddellijk een nieuwe batterij wanneer het nodig is. De meeste rookmelders geven een signaal als de batterij bijna leeg is
  • reinig regelmatig je toestel. Zorg ervoor dat je al het stof wegneemt
  • vervang de rookmelders na ongeveer tien jaar