Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Blog Technologie Gratis tv kijken? Zo krijg je het voor elkaar!

Gratis tv kijken? Zo krijg je het voor elkaar!

10.09.2024 10.09.2024
Redactie
2 min

Verschillende gezinnen kijken op vaste momenten tv, maar wist je dat een tv-abonnement niet meer nuttig is? Door een handige combinatie van streaming, een degelijk internetabonnement en casten, kijk je gratis tv.

Met een tv-abonnement kun je verschillende zenders bekijken, programma’s opnemen, terugspoelen en later bekijken. Maar een tv-abonnement is niet de voordeligste optie.

Zo betalen Proximus-klanten voor het Flex-abonnement maandelijkse 99,99 euro. Laat je de optie tv weg, dan is dit 30 euro minder. Op jaarbasis bespaar je zo’n 360 euro. Telenet-klanten met een Easy Internet-abonnement besparen jaarlijks 374,16 euro als ze hun tv-abonnement schrappen. Voor Orange-klanten met een Love Trio-abonnement met Go Plus ligt het besparingspotentieel op 228 euro.

Streamingplatformen

Steeds meer mensen kijken tv via streamingdiensten als VRT MAX, VTM GO en GoPlay. Bovendien stream je series en films via Netflix, Streamz of Disney+ nu rechtstreeks met de app van je gekozen streamingdienst. Sportwedstrijden bekijk je dan weer gemakkelijk via de app DAZN.

In de praktijk zijn er verschillende opties. Wie over een smart-tv beschikt, hoeft enkel de apps te installeren op zijn tv. Om naar een bepaalde zender of streamingdienst te kijken, navigeer je naar de gekozen app. Een andere, misschien ietwat minder gebruiksvriendelijke optie, is je laptop of tablet via een HDMI-kabel met je tv verbinden.

Casten

Met casten kan je alles van je laptop, tablet of telefoon op je tv tonen, zonder kabels. Steek simpelweg een castingapparaat zoals Google Chromecast in de HDMI-poort van je tv en maak verbinding. De Google Chromecast is klein en met een prijs van ongeveer 40 euro ook betaalbaar. Je kan bovendien ook apps op het toestel plaatsen.

Nadelen van gratis tv-kijken

Wie zijn tv-abonnement opzegt, moet uiteraard enkel voordelen opgeven. Zo heb je een minder uitgebreid zenderaanbod waaronder minder buitenlandse zenders. Een tv-app van bijvoorbeeld BBC is geen optie. Je moet namelijk in het land zelf wonen om hier toegang tot te hebben.

Ook het opnemen van programma’s zal niet meer lukken. Geen nood, programma’s blijven wel nog een tijdje beschikbaar in de app-catalogus. Je favoriete programma een half jaar later inhalen? Dat kan misschien niet meer. Programma’s terugspoelen behoort wel nog tot de mogelijkheden.

Daarnaast is er geen handige tv-gids meer. Elke zender-app heeft een menu, maar een overkoepelend overzicht van alle zenders, zoals je decoder gaf, is niet beschikbaar.

Apps van Proximus, Telenet of Orange als tussenoplossing

Er bestaat ook een tussenoplossing voor wie een totale verandering niet ziet zitten. Je kan namelijk ook tv-kijken via de app van je provider. Zo blijf je van hetzelfde gebruiksgemak genieten als bij tv via een decoder. Providers bieden hiervoor een aangepast abonnement aan, dat goedkoper is dan digitale tv via decoder. Je betaalt hierbij enkel voor de toegang en het gebruik van de app.

Bij Proximus ligt het besparingspotentieel jaarlijks op 252 euro voor een standaard Flex-pack. Bij Telenet en Orange is dat 139,44 en 108 euro voor ONE en Love Trio met Go Light.

Neem je internetabonnement onder de loep

Tv-kijken via streaming vraagt meer van je internetabonnement. Je verbruikt maandelijks meer data en het streamen zelf zal je thuisinternet meer belasten. Bekijk dus zeker of je thuisinternet een overstap van decoder naar streamingdiensten aankan. Onbeperkt internet en een maximumsnelheid van minstens 100 Mbps zijn minimumvereisten

Beslis je om je tv-abonnement op te zeggen? Bekijk dan zeker of je bundel nog steeds de voordeligste is. Vergelijk verschillende providers via onze website.


Lees meer over Technologie