Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Checklist voor wintersport: alle tips voor een zorgeloze wintervakantie! 

Vrouw haalt sneeuw van haar autovoorruit weg.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Binnenkort vertrekken veel Belgen op wintervakantie. Als je met de auto gaat, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. In welke landen zijn winterbanden bijvoorbeeld verplicht? En moet je een vignet kopen? Mijnvergelijker.be maakte een handige checklist voor een veilige trip. 

1. Autovignet

In sommige Europese landen heb je een autovignet nodig. Tegenwoordig kan je kiezen tussen een kleefvignet dat je op de voorruit van je auto kleeft of een digitaal exemplaar dat wordt gelinkt aan de nummerplaat van je wagen. 

Let op: bij een online-aankoop is het digitale vignet pas geldig vanaf de 18de dag na de datum van aankoop. Bij een aankoop in verkooppunten is het digitale vignet direct geldig. Zowel in Oostenrijk als Zwitserland heb je een autovignet nodig. 

  • Oostenrijk: een vignet voor Oostenrijk kost € 11,50 voor 10 dagen of € 29 voor twee maanden. Koop je kleefvignet aan de grens of op voorhand bij de verkooppunten van VAB, Touring of wegenvignet.be. Wil je een digitaal exemplaar? Koop dit via de ASFINAG webshop of via de ASFINAG app ‘Unterwegs’. In Oostenrijk wordt er met behulp van camera’s gecontroleerd of automobilisten over het verplichte vignet beschikken. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete van circa € 120!  
  • Zwitserland: een vignet voor Zwitserland kost 40 CHF of € 38,50. Je koopt een vignet aan de grote grensovergangen of een digitaal vignet online. Het e-vignet is een jaar lang geldig. Voor caravans of aanhangwagens is een tweede vignet vereist. In Zwitserland doet de douane de controle. Heb je geen autovignet, dan krijg je een boete van 200 Zwitserse frank (€ 194). Dat is vijf keer de prijs van het autovignet. 

Naast het autovignet moet je op bruggen of in tunnels vaak tol betalen. Meestal is het bedrag afhankelijk van het type voertuig waarmee je rijdt.

2. Sneeuwkettingen en winterbanden

Verkeersborden duiden aan waar het nodig is sneeuwkettingen en/of winterbanden te gebruiken. Zeker in Zwitserland en Oostenrijk is het handig altijd een paar sneeuwkettingen in de koffer te hebben. 

TIP: huur sneeuwkettingen

De prijs van een set sneeuwkettingen kan oplopen tot € 200. Je moet sneeuwkettingen kopen op maat van je banden. Koop je een andere auto, dan is het niet zeker dat ze daarop passen. Als alternatief kan je ook sneeuwkettingen huren. Bekijk in welke landen winterbanden verplicht zijn

3. Bijzondere wegregels

Net zoals in België is het in veel Europese landen verplicht om bepaalde veiligheidsaccessoires in je auto te hebben. Wist je bijvoorbeeld dat in Italië en Slowakije niet alleen de bestuurder over een fluovest moet beschikken, maar ook alle inzittenden? Ook is het in sommige landen verboden om bepaalde flitsmelders te gebruiken

4. Verzekeringen

Om in Europese landen op skivakantie te gaan, volstaat de gewone autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Wie wil kan zijn autoverzekering uitbreiden met bijkomende waarborgen. Denk aan een bijstandverzekering

Let op: de inhoud van je bijstandverzekering verschilt afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Zo zit personenbijstand niet altijd inbegrepen bij een bijstandverzekering. Ook voorzien niet alle verzekeraars bijstand in het buitenland, of gelden er beperkingen. Kijk dus goed de algemene voorwaarden van je polis na. Indien nodig, kan je via een aanvullende verzekering een bijstandsverzekering toevoegen aan je auto.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!