Je auto tunen of pimpen en de prestatie van je auto verbeteren heeft invloed op de premie van je autoverzekering. Maar behalve je verzekeringspremie hou je beter ook de regels rond autotuning in de gaten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verplichte keuring? En mag je zomaar je auto tunen van je verzekeraar?
Auto tunen België
Je auto tunen in België is legaal, maar is sterk gereglementeerd. Zo mogen enkel voertuigen van categorie M1 (voertuigen met maximaal acht zitplaatsen) getuned worden. Sommige aanpassingen vergen (technische) inspecties en goedkeuringen. Zo mag je je auto pas tunen met goedkeuring van de fabrikant. Ook moet je auto aan volgende basisprincipes blijven voldoen.
- Geen puntige of snijdende delen: de buitenkant van de wagen mag geen puntige of snijdende delen hebben. En ook geen uitstekende delen die bij een aanrijding met personen het risico op ernstige verwondingen kunnen vergroten. De buitenkant mag ook geen uitstekende delen hebben waaraan voetgangers, fietsers of motorrijders kunnen blijven haken.
- Geen belemmering van uitzicht: de bestuurder moet een vrij uitzicht hebben. Geen enkel voorwerp of opschrift mag het zicht belemmeren.
- Wielafscherming: het voertuig moet voorzien zijn van wielafscherming. Dat wil zeggen dat de wielen moeten afgeschermd zijn door de carrosserie, spatborden of andere onderdelen.
- Geen gevaarlijke binneninrichting: de binneninrichting van de wagen mag geen gevaarlijke uitsteeksels of scherpe kanten hebben, net zoals de binnenkant van het dak boven de inzittenden en de achterkant van de zetels.
- Onderdelen moeten voldoen aan juiste voorwaarden: onderdelen zoals knoppen en hendels waaraan de inzittenden zich kunnen stoten, moeten voldoen aan de reglementaire kromtestraal en oppervlakte.
- Goede, originele staat motorkapslot en motorkap: Het motorkapslot en de draairichting van de motorkap moeten in originele staat blijven.
Wat mag niet?
Wie zijn auto wil tunen mag geen tinten en folies op de voorste zijruiten en op de voorruit aanbrengen. Je mag ook het sluitmechanisme van de koffer niet wegnemen, of het sluitmechanisme van de deuren verwijderen. Bovendien mag je ook geen spoilers uit aluminium, carbon of hout aanbrengen, of de driepuntsveiligheidsgordel vervangen door een tweepuntsgordel. Een compleet overzicht van wat niet toegelaten is voor car tuning vind je hier.
Auto verlagen regels
Je auto verlagen mag. Zo mag je andere veren plaatsen of de originele veren aanpassen, maar dit moet gebeuren door een erkende installateur. Na de verlaging moet die je een montageattest en een validatieverslag bezorgen. Kan de installateur je geen validatieverslag bezorgen, dan moet je een aanvraag indienen bij de dienst autokeuring van GOCA Vlaanderen. Het montageattest en het validatieverslag zijn verplichte autopapieren. Na een verlaging moet je je wagen opnieuw laten keuren voor je er opnieuw de weg mee opgaat. Dat kan alleen in een keuringscentrum voor Keuring Na Ongeval.
Wat met de verzekering?
Als je je auto tunet, dan moet je je verzekeraar hiervan op de hoogte stellen. Aanpassingen aan het uiterlijk van je auto hebben geen invloed op de premie. Maar wil je toegevoegde accessoires verzekeren, zoals dure wieldoppen, dan zal natuurlijk je premie wat duurder worden. Verhoogt het vermogen, dan betaal je hiervoor ook een hogere premie.
Snel en eenvoudig autoverzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je bespaart op je verzekering!