Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Auto verzekeren op naam van de ouders? Kan dat zomaar?

Man zit aan tafel in veranda en test of hij zijn telefoonnummer anoniem maakte
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Behaalt je zoon of dochter binnenkort zijn of haar rijbewijs? Tijd voor een eerste auto! Maar mag je de verzekering voor deze auto op naam van de ouders zetten? Mijnvergelijker.be geeft antwoord op deze vraag!

Je kind koopt een eigen auto: verzekering op naam van de ouders?

De autoverzekering voor de eigen wagen van je kind op je naam afsluiten om een lagere premie te betalen, kan wettelijk gezien niet. Stel dat je zoon of dochter in een verkeersongeval betrokken raakt en de hoofdbestuurder van de wagen blijkt te zijn, dan kan dat nare financiële gevolgen hebben.

Als zoon of dochter niet als hoofdbestuurder in de polis vermeld staat, dan heeft de verzekeraar namelijk het recht om bij een ongeval de schade aan het verzekerde voertuig niet te vergoeden en de betaalde premies toch te behouden. Of hij kan de schade aan tegenpartij vergoeden, maar het bedrag nadien terugeisen van de verzekerde.

De reden? Jonge bestuurders tussen 18 en 25 worden als een risicogroep beschouwd.
Een jonge bestuurder heeft nog geen of weinig rij-ervaring, en dus betaalt hij een hogere premie en vaak een hogere franchise. Het klinkt logisch. Toch schrikken jonge bestuurders die voor het eerst een verzekering afsluiten vaak van de hoogte van die premie. Toch is er een manier om te besparen. Wordt je zoon of dochter klant bij dezelfde verzekeraar als jij, dan kan hij of zij een korting krijgen tot 35% op de verzekeringspremie. De moeite om even navraag te doen bij je verzekeraar.

Is je kind ook verzekerd als die in je auto rijdt?

Ja, een kind is ook verzekerd, maar enkel als je kind op de polis vermeld staat als regelmatige bestuurder. Jijzelf staat vermeld als hoofdbestuurder. De hoofdbestuurder is degene die het meeste met de auto rijdt. Zowel de hoofdbestuurder als de regelmatige bestuurders moeten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Daarnaast heb je ook nog een occasionele bestuurder. Dat is iemand die maar af en toe met de auto rijdt, minder dan drie keer per maand.

Is je kind jonger dan 26 jaar, dan passen sommige verzekeraars wel de hoogte van je premie aan. Ga ervan uit dat de premie van je BA-verzekering tot 15% kan stijgen. Toch is het slim om je kind in je polis te vermelden als regelmatige bestuurder. Hij of zij bouwt rijervaring op, en kan de schadevrije jaren meenemen bij het afsluiten van een eigen autoverzekering.

Je kind leert autorijden met je auto: wat moet je doen?

Je bent verplicht je verzekeraar te verwittigen als je kind leert autorijden met je wagen. Dit is belangrijk voor de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Doe je dit niet en je zoon of dochter veroorzaakt een ongeval, dan kan de verzekeraar (een deel van) de schadevergoeding aan de tegenpartij van jou terugvorderen.