Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Deze zaken hebben invloed op de prijs van je tweedehandsauto

Man vraagt schadeattest op bij verzekeraar
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De verkoop van tweedehandswagens stijgt elk jaar. Daar heeft de transitie naar de nog dure e-auto’s zeker iets mee te maken. Maar door de grote vraag, nemen ook de prijzen van tweedehandsauto’s toe. Welke factoren spelen een sleutelrol bij het bepalen van een correcte aankoopprijs? Wij maakten voor jou een checklist.

Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de prijs van een tweedehandsauto. Hieronder geven we een overzicht van de voornaamste zaken die de prijs doen stijgen.

1. Leeftijd van de occasie

De leeftijd van je wagen speelt een rol bij de prijsbepaling. Hoe ouder je auto, hoe lager de waarde. De waardevermindering verschilt per automerk. Naast bijvoorbeeld Duitste merken, zijn ook Aziatische merken waardevast. Op de site van ANWB, de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond, vind je een lijst van waardevaste auto’s. Ook via de website van autoscout24.be kan je de waarde van je auto berekenen

2. Kilometerstand

Het aantal afgelegde kilometers speelt een grote rol in de marktwaarde van je auto. Hoe meer kilometers, hoe groter de slijtage van de auto. Koop je een tweedehands auto of lichte bestelwagen? Dan is de verkoper wettelijk verplicht je een Car-Pass te overhandigen. 

De Car-Pass geeft een overzicht van de gereden kilometers. Kortom: een overzicht van het kilometerverleden van de auto. Belangrijk: als je een Car-Pass krijgt, dan mag hij maximaal twee maanden oud zijn. Als een professionele handelaar een occasie te koop aanbiedt, moet hij zelfs de info die op de Car-Pass vermeld staat wettelijk in de advertentie en in de showroom tonen.

3. Is de auto in goede staat?

Met een proefrit krijg je al een goede indruk van hoe vlot een occasie wel of niet rijdt. Al zie je natuurlijk niet alles. Daarom is het wettelijk verplicht dat tweedehandsauto’s voor verkoop naar keuring moeten. Na de keuring krijgt de nieuwe eigenaar een rapport van het voertuig. Zo krijgt hij een beter beeld van het voertuig. Heeft de auto veel mankementen, dan daalt opnieuw de waarde van je auto. 

Bovendien is er ook een groot verschil tussen een tweedehandsauto kopen bij een particulier, een garage of een professionele handelaar. De professionele handelaar is verplicht om je minstens één jaar wettelijke garantie te geven. Net zoals bij een nieuwe wagen dus. Als je binnen de eerste zes maanden na aankoop een beroep doet op de garantie, dan krijgt de verkoper eerst de kans om de wagen te herstellen of om te ruilen. Lukt dat niet, dan kun je de verkoop laten annuleren en je geld terugvragen.

4. Autoaccessoires? 

Sommige accessoires kunnen de verkoopprijs van een tweedehandsauto verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een schuifdak. Maar kies je in plaats van een driedeurs voor een vijfdeurs, dan verhoogt de prijs ook. Ook airco en een navigatiesysteem verhogen de waarde en dus de verkoopprijs van een auto.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen.