Wacht je op een nieuwe autokeuring omdat je koplampen tijdens de vorige technische keuring werd afgekeurd? Maar in afwachting van een herkeuring veroorzaak je ongeval waarbij jij in fout bent? Wat met je autoverzekering?
In ons land moeten alle nieuwe auto’s wanneer ze vier jaar oud zijn voor het eerst naar de technische controle. Maar ook al is je wagen vrij nieuw, er kan altijd wel eens iets misgaan. Resultaat: je auto wordt afgekeurd, en je moet meteen een afspraak maken voor een herkeuring. Als je een rood keuringsbewijs krijgt, is je voertuig afgekeurd. Krijg je een groen keuringsbewijs met een beperkte geldigheid van 3 maanden, dan moet je je auto binnen die 3 maanden laten in orde brengen.
Maar wat als je in die tussenperiode een ongeval hebt waarbij je zelf in fout bent? De wetgeving is duidelijk: elke auto moet beschikken over een geldig keuringsbewijs. Heb je dat niet en word je tegengehouden door de politie, dan riskeer je een geldboete van tussen 80 en 80.000 euro.
Wat met de verzekering?
Als je een ongeval veroorzaakt met een auto zonder geldig keuringsbewijs, dan kan de verzekeringsmaatschappij weigeren om tussen te komen in de kosten van het ongeval. Ze kan de schade die je veroorzaakt zelfs op jou verhalen, omdat je auto niet wettelijk gekeurd is. Je kunt proberen aantonen dat er geen direct verband is tussen het ongeval en de technische toestand van je auto, maar dat is niet evident. Daarom kun je beter zo snel mogelijk je auto weer laten herkeuren.
Ga ruim op voorhand naar de controle
Je kunt je auto vanaf 2 maanden vóór het aflopen van je huidige keuringsbewijs aanbieden bij de technische controle. Ga dus ruim op tijd naar de technische controle, en wacht niet tot de laatste dag. Zo vermijd je dat je rondrijdt met een ongeldig keuringsbewijs, omdat je eventueel moet terugkeren voor een herkeuring. Wist je trouwens dat je een toeslag moet betalen als je je wagen te laat voor de technische keuring aanbiedt? Het gaat dan om 9,70 euro (maximaal 1 maand te laat), 13,90 euro (maximaal 3 maanden te laat) en 20,80 euro (maximaal 6 maanden te laat).
TIP: gebruik je eerste keuring na vier jaar om je autoverzekering te checken
De vierde verjaardag van je auto is een perfect moment om stil te staan bij de verzekering, en je twee vragen te stellen.
Is het nog wel nuttig je wagen full omnium te verzekeren? Op een bepaald moment weegt de hogere verzekeringspremie voor een full omnium niet meer op tegen het bedrag dat je mogelijk krijgt uitbetaald bij een totaal verlies van je wagen. Tot 24 à 36 maanden na aankoop krijg je bij diefstal of perte totale, 100% van de catalogusprijs van je auto terugbetaald. Is die periode voorbij, dan vermindert dat terugbetaalde bedrag gevoelig en verdwijnt ook gedeeltelijk het nut van een full omnium. Daarna begint de afschrijvingsperiode, waarin elke jaar het terugbetalingspercentage geleidelijk terugloopt omdat ook de waarde van je auto vermindert.
In je autoverzekeringscontract staat aangegeven welk afschrijvingspercentage precies wordt toegepast om de waardevermindering van je auto te berekenen. Ga ervan uit dat je na vier jaar beter je full omnium opzegt, om over te schakelen naar een mini-omnium. Die is gevoelig (tot 30%!) goedkoper, en dekt je tegen brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm en hagel en andere natuurkrachten.
Heb je nog wel de goedkoopste verzekering?
Door de inflatie stijgt elk jaar de prijs van de premie van je autoverzekering. Toch rekenen sommige verzekeraars de prijsstijgingen veel zwaarder door dan andere. De enige manier om te weten of je niet te veel betaalt bij je huidige verzekeraar? Door te vergelijken! Met Mijnvergelijker.be vergelijk je in een handomdraai diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je verzekering.
Zo verander je van verzekeraar
Je lopende verzekeringscontract moet je ten laatste drie maanden vóór de jaarvervaldag opzeggen. Ben je verhuisd, kocht je een andere auto of heb je net een ongeval gehad? Dan kan je je autoverzekering onmiddellijk opzeggen mits een opzegperiode van één maand. Als je beslist om je full omnium te wijzigen naar een mini-omnium of een ‘gewone’ verzekering BA, hoef je ook geen opzegtermijn van drie maanden te respecteren. Het volstaat om de verzekeraar te verwittigen vóór de jaarlijkse vervaldag van je verzekering. Zo kan hij je polis meteen aanpassen.