Zelfrijdende auto’s zijn de toekomst. Ons rijgedrag zal hierdoor fel veranderen. Maar stel dat je zelfrijdende auto een auto-ongeluk veroorzaakt. Bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid? Alles over de aansprakelijkheid bij een zelfrijdende auto lees je in dit artikel.
Je bent aansprakelijk als je een ongeval met een zelfrijdende auto veroorzaakt. Het blijft namelijk een materieel object. Ook wanneer je op autopilot rijdt met je Tesla met het geavanceerde Driver Assistance-systeem. Dezelfde aansprakelijkheid geldt trouwens ook als je een ongeval veroorzaakt terwijl je op een cruise control-systeem rijdt. Dankzij een full omnium ben je gelukkig gedekt voor eigen materiële schade en schade bij de tegenpartij
Wat is een zelfrijdende auto?
Een zelfrijdende auto, autonome of zelfsturende auto is een auto die zonder menselijke tussenkomst, maar met automatische bestuurder en m.b.v. kunstmatige intelligentie van punt A naar punt B kan rijden.
Zelfrijdende auto’s in de toekomst
Dankzij gevoelige sensoren en het feit dat auto’s in de toekomst met elkaar zullen kunnen communiceren, is de kans groot dat het aantal ongevallen in de toekomst afneemt. Bovendien is de reactiesnelheid van een zelfrijdende auto veel sneller dan die van een gewone chauffeur. Wist je dat een zelfrijdende auto binnen een honderdduizendste van een seconde reageert op een gevaarlijke verkeerssituatie? Een gewone bestuurder heeft hiervoor een halve seconde nodig.
Wat met de verzekering?
Dankzij de komst van meer elektrische wagens en daardoor minder ongevallen veranderen ook de aansprakelijkheidsregels in de toekomst. Als falende technologie aan de oorsprong ligt een ongeval met een zelfrijdende wagen zal ook de autoconstructeur of een bepaald technologiebedrijf aansprakelijk gesteld worden.
Indien gebrekkige verkeersinfrastructuur de oorzaak is van een ongeval, lopen zelfs lokale overheden het risico om aansprakelijk gesteld te worden. Maar voorlopig is dat dus nog niet het geval en neem je dus best een complete verzekering voor je zelfrijdende auto.
Wanneer kan je verzekeraar tussenkomst weigeren?
Wie de uitgebreide full omnium-autoverzekering heeft, is in principe 100% voor schade gedekt door zijn verzekeraar. Toch kan je verzekeraar tussenkomst weigeren. Dat is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van alcoholintoxicatie. Je draait dan zelf op voor de schade. Bovendien kan je verzekeraar ook verhaalrecht uitoefenen op je. In dit geval eist de verzekeraar de schade die hij uitkeerde aan de slachtoffers van het ongeval terug bij de bestuurder die onder invloed was van alcohol.
Snel en eenvoudig autoverzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je bespaart op je verzekering!