Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Vind met deze tips de goedkoopste autoverzekering voor je occasie

Man betaalt met bankkaart bij een garagist.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Veel mensen kopen een benzineauto tweedehands aan. Dit komt doordat de aankoopprijs voor een nieuwe elektrische auto hoog ligt. Maar wat met de verzekering van een tweedehandsoccasie? Welke autoverzekering neem je het beste?

Bij wie een tweedehandswagen kopen?

Of je moet kiezen voor een directiewagen bij een professionele autohandelaar of een auto van een particulier hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je het nodige budget, ga dan zeker voor een directiewagen. Je betaalt wel wat meer, maar vaak gaat het dan om een wagen die maar een beperkt aantal kilometers heeft.

Bovendien heb je recht op minstens één jaar wettelijke garantie. Sommige dealers geven zelfs twee jaar. Koop je van een particulier, dan betaal je meestal minder. Maar het risico is ook veel groter. Je hebt namelijk enkel het document van de technische keuring en de verplichte Car-Pass als ‘garantie’. 

Bekijk de verplichte documenten

Voor je het verkoopcontract ondertekent, moet je zeker volgende documenten hebben ingezien:

  • het ‘roze document’: is het formulier ‘aanvraag tot inschrijving voertuig’,dat de verkoper ontvangt na de technische keuring en dat je nodig hebt om je tweedehandswagen in te schrijven bij de DIV. Let op: dit document is slechts twee maanden geldig!
  • het onderhoudsboekje van de wagen
  • het gelijkvormigheidsattest of het bewijs van de technische keuring
  • het inschrijvingsbewijs van het voertuig
  • het tweedehandsrapport van de technische keuring
  • de Car-Pass: dit verplichte document mag eveneens niet ouder zijn dan twee maanden en geeft de kilometerstand weer op verschillende data. Hoe meer kilometerstanden er vermeld staan, hoe meer zicht je hebt op het verleden van de auto. Laat het document een plotselinge daling zien? Dan kan dat wijzen op geknoei met de teller, stel dus de nodige kritische vragen aan de verkoper.
  • het verkoopcontract: dit is niet verplicht, maar beschermt je als koper. Het vermeldt zowel de gegevens van verkoper en koper, de details van het voertuig, de prijs als de (eventuele) garantieperiode.

De goedkoopste autoverzekering vinden

Behalve de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) kan je ook kiezen voor een mini-omnium of een full omnium. Is je wagen nog geen vier jaar oud, opteer dan voor een full omnium. Zo is ook je eigen materiële schade gedekt voor een ongeval waarbij je in fout bent. Trek ook tijd uit om op zoek te gaan naar de juiste verzekering via independer.be. Door goed te vergelijken kun je honderden euro’s besparen op je verzekering voor net dezelfde tweedehandsauto, zoals uit onderstaande voorbeelden blijkt.

Groot prijsverschil bij de verschillende verzekeraars

We vergeleken de prijs voor een verzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) voor een BMW 318d Touring, bouwjaar 2018. De verschillen zijn groter dan je denkt. Voor dezelfde wagen vonden we een jaarlijkse premie terug tussen 244 euro en 330 euro. Dat is een verschil van 26%! Vooral het prijsverschil tussen traditionele verzekeraars en de verzekeraars op Mijnvergelijker.be valt op.

VerzekeraarsPremie
Traditionele verzekeraar€ 330/jaar
Mijnvergelijker.be verzekeraar 1€ 244/jaar
Mijnvergelijker.be verzekeraar 2€ 280/jaar
Mijnvergelijker.be verzekeraar 3€ 313/jaar
Verzekeringen vergelijken voor BMW 318d

We vergeleken de prijs voor een verzekering mini-omnium voor een VW Golf, bouwjaar 2020. Ook hier zijn de verschillen groot. Voor dezelfde wagen vonden we een jaarlijkse premie terug tussen 424 euro en 557 euro. Dat is een verschil van 24%! Vooral het prijsverschil tussen traditionele verzekeraars en de verzekeraars op Mijnvergelijker.be valt opnieuw op.

VerzekeraarPremie
Traditionele verzekeraar€ 557/jaar
Mijnvergelijker.be verzekeraar 1€ 424/jaar
Mijnvergelijker.be verzekeraar 2€ 446/jaar
Mijnvergelijker.be verzekeraar 3€ 467/jaar
Verzekeringen vergelijken voor VW Golf

Conclusie: Vergelijken loont, ook voor de premie van een tweedehandswagen. Grijp de aankoop van je tweedehandswagen aan om zelf eens de vergelijking te doen. Vraag naast een voorstel bij je oude verzekeraar zeker ook een offerte op bij de verzekeraars op independer.be. En zie meteen hoeveel euro’s je kunt besparen op je verzekering!