Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wanneer zeg je je full omnium verzekering het best op?

Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Veel autobestuurders rijden te lang rond met een full omnium verzekering. Zonde, want het is niet interessant een oude auto nog full omnium te verzekeren. Maar wanneer zeg je dan wel het beste je full omnium op? En is een mini-omnium een goed alternatief?

De verplichte BA autoverzekering verzekert je bij een ongeval voor de materiële en lichamelijke schade die je veroorzaakt aan de tegenpartij. De full omnium biedt een betere dekking en vergoedt ook je eigen materiële schade als je bij een ongeval in fout bent. Voor duurdere en nieuwe wagens is een full omnium dus zeker een aanrader. Uiteraard betaal je voor een betere dekking ook een hogere jaarlijkse verzekeringspremie.

Wanneer je omnium opzeggen?

De meeste mensen zeggen een full omnium op na 3 jaar en nemen een mini-omnium op het vierde jaar. Na 6 jaar volstaat het om je auto enkel met een BA-verzekering te verzekeren. Je zegt dus het best je omnium op wanneer de verzekeringspremie die je voor een full omnium betaalt niet meer opweegt tegen het bedrag dat je uitbetaald krijgt bij een totaal verlies van je wagen. Je wagen daalt namelijk in waarde doordat de verzekering een afschrijvingspercentage toepast. Let op: je kan je autoverzekering niet op elk moment opzeggen

Heb je een autolening of niet?

Leende je geld voor je (nieuwe) auto? Zorg er dan in ieder geval voor dat je full omnium loopt tot je lening is afgelost. Meestal gaat dit om een periode van 3 of 4 jaar. Anders moet je, als je auto wordt gestolen of perte totale is, verder een lening afbetalen voor een auto die er niet meer is. Of moet je in geval van een ongeval naast je maandelijkse afbetaling van je lening ook zélf de herstellingskosten betalen.

Hoelang krijg je een maximale vergoeding?

Tot 24 à 36 maanden na aankoop krijg je, afhankelijk van je verzekeringscontract, bij diefstal of perte totale, 100 procent van de catalogusprijs of het factuurbedrag van je auto terugbetaald. Daarna begint de afschrijvingsperiode, waarin elk jaar het terugbetalingspercentage geleidelijk terugloopt, omdat ook de waarde van je auto vermindert.

In je autoverzekeringscontract staat aangegeven welk afschrijvingspercentage wordt toegepast om de waardevermindering van je auto te berekenen. Hoe langzamer dat percentage daalt en hoe trager de waardevermindering, hoe interessanter het is om je omnium toch 4 jaar te houden.

Wil je verzekerd blijven tegen herstellingskosten?

Hoe oud je auto ook is: als er geen total loss is, dan dekt een full omnium de volledige herstellingskosten. Bij een ongeval kunnen die kosten makkelijk hoog oplopen, dus ook die overweging kan meespelen in je beslissing.

Volgens onderzoek kost de gemiddelde carrosserieherstelling zo’n 2.000 euro. Wil je je gerust zijn en je geen zorgen maken over de kosten? Maak dan een simulatie via Mijnvergelijker.be en ontdek wat de beste autoverzekering is.

Een alternatief: de mini-omnium

Nogal wat autobezitters vervangen hun full omnium na een aantal jaar door de goedkopere mini-omnium. Die is gemiddeld een derde goedkoper dan de full omnium. Met een mini-omnium is je eigen materiële schade niet meer gedekt als je bij een ongeval in de fout bent. Je bent wel nog verzekerd tegen brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm en hagel en andere natuurkrachten.

Simulatie: mini omnium en full omnium op Mijnvergelijker.be

We vergelijken de premie voor een mini-omnium en een full omnium voor een Audi A3, bouwjaar 2019. Dat levert grote premieverschillen op. De goedkoopste mini-omnium is maar liefst 41% goedkoper dan de goedkoopste full omnium!

VerzekeraarMini-omniumFull omnium
Verzekeraar 1€ 308/jaar€ 525/jaar
Verzekeraar 2€ 395/jaar€ 903/jaar

We vergelijken de premie voor een mini-omnium en een full omnium ook voor een BMW3, bouwjaar 2018. Ook hier zijn er grote premieverschillen. De goedkoopste mini-omnium is maar liefst 41,50% goedkoper dan de goedkoopste full omnium. Switchen loont dus!

VerzekeraarMini-omniumFull omnium
Verzekeraar 1€ 408/jaar€ 697/jaar
Verzekeraar 2€ 489/jaar€ 1.036/jaar

Wil jij ook liever je full omnium opzeggen en wijzigen naar een mini-omnium? Ontdek welke autoverzekeraar het beste aanbod biedt. Maak in slechts 2 minuten een vergelijking via onze website.