Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

4 mythes over de brandverzekering voor huurders die je nog niet wist

Rijhuizen in België
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

De brandverzekering voor huurders is verplicht. Maar verder zijn er nog een aantal mythes over de brandverzekering voor huurdersaansprakelijkheid. Mijnvergelijker.be somt de voornaamste 4 voor je op.

1. Onderhoud je je verwarmingsketel niet? Dan komt je brandverzekering niet tussen

Niet waar. Het is wettelijk verplicht je verwarmingsinstallatie en schoorsteen te laten reinigen en controleren door een erkend installateur. Als je dit niet hebt gedaan, dan zal je verzekeraar schade nog steeds vergoeden. Maar een jaarlijkse controle in aangeraden. Wie zijn verbrandingsketel goed onderhoud verbruikt minder en heeft dus een beter rendement. Voor mazoutketels is een jaarlijks onderhoud wel verplicht. Voor gasketels volstaat een onderhoud om de twee jaar.

2. Dankzij je brandverzekering ben je gedekt tegen alle schade

Niet waar. De brandverzekering huurdersaansprakelijkheid dekt de schade aan het gebouw in het geval van brand, maar niet voor je losse spullen of inboedel. Wil je ook je inboedel vergoeden, dan moet je een bijkomende inboedelverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar wel een must. De inboedelverzekering dekt aan losstaande spullen, zoals je bed, tv-toestel, computer, elektrische apparaten, meubels, kleding en voertuig bij schade bij brand, storm, hagel, water en natuurrampen Ook je fiets die in de garage staat wordt verzekerd door de inboedelverzekering. Het enige wat de inboedelverzekering niet dekt, is de schade aan elektronische toestellen als je bijvoorbeeld koffie op je laptop morst. Dit valt onder val-, stoot- en vloeistofschade. Wil je toch elektronica tegen alle soort schade verzekeren, sluit dan een aparte verzekering of uitbreiding ‘alle risico’s multimedia of elektronica’ af.

3. Geen rookmelder? Dan keert de brandverzekering geen schade uit

Niet waar. In Vlaanderen is het verplicht om minstens een rookmelder per verdieping te installeren. Zelf al heb je te weinig rookmelders, je brandverzekeraar betaalt meestal schade door brand terug. Dat komt omdat verzekeraars een direct verband moeten aantonen tussen de schade en het gebrek aan rookmelders. Iets wat in de praktijk bijzonder moeilijk is om aan te tonen. Maar beter installeer je voldoende rookmelders. Zo word je tijdig verwittigd als er brand is in huis.

4. Je kan niet op je brandverzekering besparen, want ze is verplicht

Het afsluiten van een brandverzekering is inderdaad verplicht. Je moet dus elk jaar je premie voor de huurdersaansprakelijkheid betalen. Maar je kan wel op je brandverzekering besparen. Vergelijk systematisch de prijs die je bij je verzekeraar betaalt met andere verzekeraars. Zo vind je de voordeligste brandverzekering. Via Mijnvergelijker.be krijg je de verschillende premies te zien die je betaalt bij verschillende verzekeraars. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!