Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Co-housing: Is je kind nog steeds verzekerd?

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Een studentenkot is gedekt door de brandverzekering van de ouders. Maar wat als een student na zijn studies wil gaan co-housen met vrienden? Gelden er dan andere regels? 

Student op kot

Studenten die nog op het adres van hun ouders gedomicilieerd zijn, hoeven geen extra brandverzekering af te sluiten. Het studentenkot van je zoon of dochter is normaal gezien automatisch gedekt door de gewone woonverzekering van de ouders. Ga bij je verzekeraar wel na wat de brandverzekering in dit geval precies dekt.

Indien nodig kan je een uitbreiding van je polis vragen voor het studentenkot van je zoon of dochter. Check ook goed of je brandverzekering ook de inboedel van het studentenkot verzekert bij brand of waterschade. Dat is immers niet bij alle polissen het geval.

Wat als afgestudeerde studenten blijven samenwonen?

Anders ligt het als je zoon of dochter de studies in zijn of haar studentenstad blijft ‘plakken’, ook al werkt hij of zij al. In heel wat steden eist het bestuur dan dat de domicilie officieel wordt veranderd naar het nieuwe adres. De gewone woonverzekering van de ouders geldt dan niet meer. De huurder moet net zoals andere huurders gewoon een aparte woonverzekering huurdersaansprakelijkheid (brandverzekering) voor zijn appartement of studio afsluiten. 

Co-housing: de uitzondering

Co-housen is populair. Daarom ontwikkelen sommige verzekeringsmaatschappijen een nieuwe verzekering specifiek voor co-housing. Deze verzekering richt zich specifiek tot co-housers, dus samenwonenden die officieel niet als één huishouden of gezin worden beschouwd. De verzekering dekt dan alle co-housers tegen de wettelijke aansprakelijkheid voor de schade die ze veroorzaken aan de gemeenschappelijke woning, of aan de naburige woningen. Vaak wordt die gemeenschappelijke brandverzekering dan nog aangevuld met een inboedelverzekering en een diefstalverzekering.

Wat dekt de brandverzekering allemaal?

Brandverzekeringen vergoeden minimaal de schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw. Daarnaast ben je bijkomend ook verzekerd tegen stormschade en natuurrampen. De meeste brandverzekeringen breiden de basiswaarborgen in de polis uit. Zo wordt ook vaak glasschade, rook- of roetschade en de schade aan elektrische toestellen gedekt. Ook waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak staan vaak als uitbreiding in de waarborg. 

Let op: het gaat dan vaak enkel over de gevolgschade. Dat wil zeggen dat de verzekering je beschadigde vloer vergoedt als je wasmachine plots een defect vertoont, en het water je parket beschadigt. Maar de herstelling van de defecte wasmachine zal je zelf moeten bekostigen.

Welke aanvullende verzekeringen zijn een must?

Ook al is ze niet verplicht, de inboedelverzekering is een echte must. Deze verzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je woning als er schade is door brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals aardbeving en overstroming. Het gaat dan om spullen die je kan meenemen. Denk aan je bed, je tv, je computer, meubels, kleding, fiets, enz. Bij het afsluiten van deze verzekering zal de verzekeraar je vragen om je inboedel in te schatten

Je kan je brandverzekering nog bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Die waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Een geforceerde deur of een ingeslagen raam, bijvoorbeeld. 

Als derde verzekering kan je nog een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Die dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.