Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Gasexplosie bij de buren: wat zegt je verzekering?

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Ook al lijkt een gasexplosie een onwaarschijnlijk gebeuren, het kan iedereen overkomen. De brandverzekering of woningverzekering dekt je gelukkig tegen veel meer dan je denkt. Mijnvergelijker.be legt uit.

Een gasexplosie of ontploffing kan in elke straat gebeuren. Precies daarom is een degelijke brandverzekering een must. Bovendien ben je ook als huurder wettelijk verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die dekt niet alleen je eigen schadegevallen, maar ook de schade die jij veroorzaakt aan derden.

Gasexplosie bij je buren: wie vergoedt de schade?

Dankzij de BA-verzekeringspolis ben je gedekt voor materiële schade aan je eigen woning of huurwoning. Die schade kan diverse oorzaken hebben, zoals brand of rook, blikseminslag, een gas(explosie) of een storm en een natuurramp

De brandverzekering dekt niet alleen je eigen schadekosten, maar ook schade die een explosie bij jou thuis veroorzaakt aan anderen. Als door een ontploffing bijvoorbeeld alle ruiten van de buren sneuvelen, dan kan jij daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Je buur wordt waarschijnlijk in eerste instantie vergoed door zijn of haar verzekeraar. Maar die zal de schadevergoeding op jou of je verzekering proberen te verhalen. Precies daarom is het belangrijk zo goed mogelijk verzekerd te zijn. Omgekeerd komt de verzekering van je buur ook tussen als er door zijn of haar toedoen schade is aan je woning.

Wat als je buur niet goed verzekerd is?

Als je buur niet goed verzekerd is, dan vergoedt je verzekeringsmaatschappij in eerst instantie jouw schade. 

Wat dekt de verzekering BA verder nog?

Eigenlijk is ‘woningverzekering’ een betere naam voor wat in de volksmond de ‘brandverzekering’ heet. Je bent namelijk voor veel meer, dan enkel brandschade verzekerd. Brandverzekeringen voor particulieren vergoeden minimaal de schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw. Daarnaast ben je bijkomend ook verzekerd tegen stormschade en natuurrampen. Bij de meeste brandverzekeringen ben je als aanvulling van de waarborg ook gedekt tegen glasschade, waterschade, rook- of roetschade en de schade aan elektrische toestellen. 

Opgelet: inboedel niet standaard verzekerd

Is er een ontploffing of brand bij je thuis, dan is het gebouw en dus niet de inboedel automatisch verzekerd door je polis Burgerlijke Aansprakelijkheid. Je moet je polis uitbreiden met optionele dekkingen voor een nog betere dekking.

  • Inboedelverzekering: de inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen bij schade. Het gaat dan om spullen die je kan meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een tv-toestel, je computer, je meubels, je kleding en zelfs je voertuig. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders, in tegenstelling tot een verzekering tegen schade aan het gebouw. Maar toch is het een must, want bij schade door brand of water lopen de kosten snel op. Zo kan een lek aan het dak niet alleen je plafond ruïneren, maar ook het hout van de kleerkast die eronder staat.
  • Diefstalverzekering: je kan je brandverzekering bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Deze waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook schade als gevolg van een inbraak. Een geforceerde deur of een ingeslagen raam, bijvoorbeeld. 
  • Rechtsbijstandsverzekering: een rechtsbijstandverzekering dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je gemakkelijk verschillende verzekeraars en weet je meteen hoeveel je bespaart.