Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Huurcontract opzeggen? Wat met je brandverzekering?

Vrouw zegt huurcontract stop en scheurt contract
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Je verhuist en je zet je huurcontract stop. Maar hoe zit het met je brandverzekering? Bovendien zeg je binnenkort je huurcontract nog vlotter op dankzij een nieuwe wet. Wat je precies moet doen legt Mijnvergelijker.be uit in onderstaand artikel. 

Wanneer huurcontract opzeggen?

Je huurcontract eindigt niet automatisch op de einddatum van het contract. Een van de twee partijen moet het tijdig opzeggen. Zeg je huurcontract 3 maanden voor de vervaldatum op indien je een huurcontract afsloot van 3 jaar of minder. Doe je dit niet, dan wordt dit automatisch een huurcontract van 9 jaar. 

Brandverzekering bij stopzetting huurcontract

Als je verhuist en bij dezelfde brandverzekeraar blijft, moet je je verzekeraar hiervan op de hoogte stellen. In dat geval maakt je verzekeraar een nieuwe polis huurdersaansprakelijkheid voor woon- en brandverzekering op. 

Verhuizen is een ideaal moment om voor een andere brandverzekeraar te kiezen. De basis van je verzekeringspolis verandert. Het gaat om een fundamentele wijziging aan je polis en daarom is de opzegtermijn korter. Je moet geen rekening houden met de vervaldag. De opzegtermijn is 1 maand. 

Wanneer verhoog je je inboedelverzekering? 

Verhuizen is het ideale moment om van je inboedelverzekering aan te passen. De inboedelverzekering is de bijkomende verzekering die je bij je brandverzekering (woonverzekering) afsluit. Ze dekt de schade aan je losse spullen, dus niet de schade aan het gebouw. Tot de inboedel behoren bijvoorbeeld je bed, je tv-toestel, je computer en alle andere elektrische apparaten, al je meubels, je kleding en zelfs je voertuig. Informeer bij je verzekeraar of de waarde van je inboedelverzekering verhoogt moet worden of niet. Zo ben je zeker niet onder verzekerd.

Nieuwe wet: opzeggen verzekeringen binnenkort eenvoudiger

13% van de klachten bij De Ombudsman van de Verzekeringen in 2021 ging over de opzegging van verzekeringscontracten. Als consument ben je nu gebonden aan opzegtermijnen. Dankzij een nieuw wetvoorstel voor 2024 kan je als consument je verzekeringscontract na het eerste contractjaar op elk moment opzeggen. Dit maakt het voor jou eenvoudiger om te veranderen van verzekeraar. Bovendien zorgt de nieuwe wet voor lagere verzekeringspremies. Bij Mijnvergelijker.be zie je nu al de voordeligste premies. Vergelijk verschillende verzekeraars en weet welke verzekeraar het beste bij je past.