Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Huurwoning: welke rechten heeft je huisbaas?

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Mag je huisbaas eender wat in je huurwoning controleren? Moet je hem zomaar binnenlaten als hij aanbelt? Mag hij een controleattest voor de gasketel opvragen? Mijnvergelijker.be vertelt je wat wel en niet mag.

5 vragen over de rechten van je huisbaas

1. Mag je huisbaas zomaar je woning binnenkomen?

Zodra je je huurcontract ondertekend hebt, mag je huisbaas niet zomaar je huurwoning binnenstappen. Dat kan enkel met jouw toestemming. Komt hij de woning toch binnen wanneer je er niet bent, dan pleegt hij huisvredebreuk en dat is een ernstige overtreding. 

2. Mag je huisbaas controleren of je zijn eigendom gebruikt als een ‘goede huisvader’? 

In principe kan de verhuurder één keer per jaar langskomen om te checken of je voldoende zorg draagt voor de woning die je huurt. Daarvoor heeft hij je expliciete toestemming nodig. Informeer je hem over een gebrek in de woning, dan mag hij uiteraard in overleg met jou langskomen om de nodige herstellingen uit te voeren. 

3. Mag je huisbaas een duplicaat van je brandverzekering vragen? 

Als huurder ben je verplicht een brandverzekering huurdersaansprakelijkheid af te sluiten. Die dekt de schade aan het gebouw. De meeste verhuurders verplichten huurders in de huurovereenkomst expliciet om een brandverzekering af te sluiten. In dat geval mag de verhuurder daarvan een bewijs opvragen. Voor een inboedelverzekering ligt dat anders. Die is niet verplicht, maar wel een absolute must.

4. Mag je huisbaas een kopie van het controleattest van de gas- of mazoutketel vragen? 

Als huurder sta je zelf in voor het verplicht onderhoud van je gas- of mazoutketel. Het onderhoud moet door een erkend technieker gebeuren. De verhuurder heeft het recht een kopie te vragen van de attesten van de technieker, meestal een verbrandings- en reinigingsattest. Als huurder draai je zelf op voor de kosten van het onderhoud.

5. Mag je huisbaas de bezoekuren bepalen als hij de huurwoning verkoopt?

Als de verhuurder zijn woning wil verkopen, dan moet de huurder uiteraard beschikbaar zijn als geïnteresseerde kopers de woning willen bezichtigen. De huisbaas zal de bezoekuren dus met de huurder moeten overeenkomen.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!